LG G3 i detalj

Lasern i LG G3 begränsad till 60 cm

Under lanseringen av LG G3 fick Mobil möjlighet att diskutera lasern, skärmen och kommande modeller med ett helt gäng ingenjörer från LG:s mobilavdelning i Korea.

Publicerad Uppdaterad

Mest intresserade var vi av att höra detaljer kring hur lasern förbättrar bilderna. Det visade sig att den samverkar med den vanliga autofokusen, men har en maxgräns på 60 centimeter. Det gäller dock bara om objektet som reflekterar laserstrålen är vitt. Om det reflekterande objektet är mörkt så kan maxgränsen vara så kort som 10 centimeter. Tanken är i alla fall att laserstrålen ska avståndsbestämma och därmed snabba upp autofokusen jämfört med tidigare modeller. Om objektet är längre bort än 60 centimeter används lasern för att bestämma just det; att motivet är längre bort än 60 centimeter.

Framförallt i dålig belysning ska lasern bidra till en snabbare autofokus. Ingenjörerna på LG medgav att tidigare modeller har haft för långsam autofokus och det är något man alltså ville komma till rätta med. 20 procent bättre bildstabilisering, inspelning av video i 120 bilder per sekund och inspelning i 4K-upplösning är andra förbättringar som man har fått in i kameran på LG G3.

Med den kraftiga ökningen av skärmupplösningen på LG G3 och den otvivelaktigt skarpa bild det ger, så är en intressant fråga vad som händer i nästa modell. Är nästa steg är att trycka in ännu flera pixlar och kommer det mänskliga ögat i så fall kunna uppfatta det? Ett tydligt svar uteblir dock och istället får jag veta att kommande skärmar kommer att ”ge dina ögon en tillfredsställande känsla”. Teknikerna är dock mer tydliga när jag frågar om vattentålighet, för det säger de mycket väl kan komma i nästa toppmodell eftersom LG redan har enheter i Japan med den egenskapen. Det handlar dock hela tiden om avvägningar, för om man som LG vill ha så stor skärmyta som möjligt på framsidan kan man tvingas till kompromisser när man även vill fuktskydda telefonen.