Räkna dina steg med mobilen

Stegräknare har blivit en hälsotrend bland folk som vill komma igång och röra sig mer under behagligare former än joggingrundor, och det händer att arbetsplatser delar ut stegräknare till sina anställda och ordnar tävlingar mellan dem. Men i många fall kan du använda mobiltelefonen som stegräknare i stället för att ha en separat räknare. Mobil har jämfört mobilernas stegräknare.

Publicerad Uppdaterad

Allt fler mobiltelefoner får inbyggda rörelsesensorer. Huvudanvändningsområdet är än så länge automatisk vändning av skärmen, med rörelsestyrda spel på andra plats. Men sensorerna kan också användas som stegräknare, vilket kanske egentligen är ett nyttigare användningsområde för rörelsesensorn.

Men det räcker inte med att det finns en sensor i telefonen, det måste finnas ett program som räknar stegen också. Och långt ifrån alla telefoner med rörelsesensorer har stegräknarprogram. Mobil har gjort en kartläggning bland aktuella modeller.

se_l.jpg

Sony Ericsson

Namn:

Walk Mate

Modeller: W595, W902, W980

Betyg: 6/10

De tre senaste Walkmanmodellerna från Sony Ericsson med rörelsesensor har stegräknarprogrammet Walk Mate inbyggt. Programmet borde rimligen fungera lika bra på en del andra modeller, som C905 eller C902, men finns varken förinstallerat eller tillgängligt för nedladdning.

Walkmate är ett mycket basalt program, som totalt saknar inställningsmöjligheter. Det visar bara hur många steg du har gått per dag, i en trevlig veckovy. Det dagliga genomsnittet baserat på senaste veckan visas också, och målet är 10 000 steg om dagen. Ingen möjlighet att välja egna mål finns.

Programmet föredrar att räkna för lågt framför för högt, och om du tassar runt i strumplästen är chansen stor att stegen inte registreras. I gengäld registreras heller inga extrasteg om du skakar eller lägger ifrån dig telefonen.

Programmet är gömt rätt långt ner i telefonens menyer, så chansen är rätt stor att man missar det om man inte vet att det finns där.

___

nokia_l.jpg

Nokia:

Namn:

Step Counter beta

Modeller: N95, N95 8GB, N82, N93i, 6210, N79, N85, N96

Betyg: 8/10

Nokias stegräknarprogram finns än så länge bara I betaversion, att ladda ner från Nokia Beta Labs. Programmet, som tidigare hette Activity Monitor, men har bytt namn till det mer rättvisande Step Counter, finns än så länge inte till alla Nokia-smartphones med rörelsesensor, men stöd för fler modeller är utlovat.

Programmet har ett mycket tekniskt men faktaspäckat upplägg. Svartvita menyer och grafer dominerar över snygga grafiska effekter, men i gengäld kan man till exempel se hur långt man gått i km och hur många kalorier man bränt, beroende av ens vikt och steglängd, statistik vecko- och månadsvis, larmsignaler när man uppnått olika mål, och till och med kurvor för hur långt man förflyttat sig vid olika tider på dagen. Det enda man egentligen saknar är möjligheten att få se antalet steg man gått på startskärmen.

Till skillnad från Sony Ericssons stegräknare tillhör Nokias den känsligare sorten, som inte riskerar att missa några steg, men gengäld kan räkna upp tre steg för varje gång du tar upp telefonen och tittar på den.

___

samsung_l.jpg

Samsung

Namn:

Stegräknare

Modell: B2700

Betyg: 7/10

För Samsungs tåliga mobil används stegräknaren som ett av försäljningsargumenten, snarare än en undangömd bonusfunktion. Då har man kanske rätt att kräva litet extra av den, och även om Samsungs stegräknare inte är lika sifferspäckad som Nokias innehåller den det viktigaste, såsom dags- och veckovy med statistik bakåt i tiden, beräknat avstånd och energiförbrukning med mera.

Staplarna i veckovyn verkar vara kalibrerade för fjällvandring snarare än Sony Ericssons 10 000-stegsmål, för 6-7000 steg om dagen räcker knappt till att registrera som aktivitet i den grafiska presentationen. Liksom Nokias stegräknare är Samsungs av det känsligare slaget som ibland räknar även andra rörelser som steg.

Men det som utmärker Samsungs stegräknare framför de andra är möjligheten att få se antalet steg direkt på telefonens startskärm. Det kräver visserligen viss handpåläggning, startskärmsläget måste ha rätt inställningar, men när det väl är gjort har man en stegräknare som är mer lättillgänglig än övriga tillverkares.

Jodå, det finns stegräknare till Iphone också. Flera stycken faktiskt, och att jämföra dem skulle räcka till en artikel i sig. Vi nöjer oss här med att konstatera att för den som vill ha en stegräknare i mobilen är även Iphone ett fullgott alternativ.

Många Windows Mobile-telefoner har inbyggd rörelsesensor, men vi har inte hittat några fungerande stegräknarprogram till Windows Mobile. Det beror förmodligen på att det inte finns något standardiserat programmeringsgränssnitt för rörelsesensorer i Windows Mobile, vilket innebär att det är upp till varje tillverkare att skriva program till sina modeller.

Övr>