Den nya generationens mobilspel

App: Republique

Republique är ett spel som passar bra med pekskärm.

En del spel lämpar sig bättre för spelskärm. Republique är ett.

Publicerad Uppdaterad

Kontroller är ett ständigt återkommande ämne för moderna mobiler och surfplattor. Till skillnad från traditionella datorer, spelkonsoler eller äldre telefoner med knappsats finns det ingen given väg att gå för att styra ett spel. Moderna klassiker som Angry Birds och Plants vs Zombies har fått mycket av sin popularitet genom att anamma pekskärmen som ett sätt att styra på och flera spelgenrer har vuxit fram just för att de lämpar sig väl-digt bra till pekskärm, ibland till och med bättre än vanliga kontroller. Tower Defense och turordningsbaserade strategispel eller brädspel har visat sig vara ypperliga för just pekskärmar och vi har tidigare hyllat Xcom för att faktiskt fungera bättre till mobil än vad det gör till konsol just på grund av kontrollen.

En ny nivå

Republique pekas även det ofta ut för att ta just kontrollen till en ny nivå för pekskärmsspel. Här handlar det om en inte helt avlägsen verklighet där en storebrorsmakt övervakar allt och avlägsnar alla som sätter sig upp mot den. Din uppgift är att få ut en fängslad flicka ur statens fängelse. Riktigt vad som är du i det här fallet är ointressant, eftersom du spenderar din tillvaro med att hoppa runt mellan övervakningskameror och på ett eller annat sätt påverka olika elektriska enheter, som lås och liknande. Rymlingen styr du genom enkla kommandon, men hon är mer en pjäs som flyttas runt medan ditt hoppande mellan kameror utgör huvuddelen av spelandet.

Medhjälpare

Till din hjälp har du en medlem ur motståndsrörelsen som kommunicerar med dig via upplästa textmeddelanden. Det passar bra in i spelets känsla och just atmosfären i spelet är något som skaparna har lyckats riktigt bra med. Det blir en ganska speciell upplevelse att iscensätta en rymningsaktion via kameror och det kan givetvis kännas ganska låst stundtals. Samtidigt är det just det tekniska du har att jobba med, vilket gör att du får tänka på ett nytt sätt medan du spelar. Det vi kan känna är lite surt är att spelets redan från början höga pris åker iväg rätt fort när löftena om fler avsnitt dyker upp i spelet, avsnitt du givetvis betalar för ett och ett.