Spelet där du samlar på riktiga växter och djur

Apptips: Biologg - Naturen som spel

Biologg är kanske inte riktigt Pokemon Go med riktiga djur, men kan vara ett sätt att förhöja naturintresset ändå.

Publicerad Uppdaterad

När Pokemon Go-febern härjade som värst och fick barn och vuxna att bege sig ut i skogen för att samla på fantasidjur fanns det somliga som suckade över att de inte kunde visa samma intresse för riktiga djur och växter i naturen.

Appen Biologg är nog sprungen ur dessa suckar, för konceptet är just att samla på riktiga arter i naturen. Dessutom finns det en underliggande tanke att vanliga entusiaster ska kunna hjälpa till med forskning genom att rappportera in var i Sverige och när de hittat olika arter.

Det är förstås inte riktigt så enkelt att konvertera Pokemon Go till att handla om riktiga djur, men det går helt klart att skapa ett spelmoment av att vara ute i naturen. Grundprincipen är att du samlar på olika arter, både växter och djur. Detta genom att fotografera dem och sedan rapportera in dem i spelet. Redan här infinner sig ju två tydliga problem. För det första är det ju nästan hopplöst svårt att fota fåglar eller däggdjur med mobilkameran, även om andra artgrupper som insekter och växter är lättare.

För det andra måste du ju veta vad det är du rapporterar in. Sjuprickig nyckelpiga kanske inte är några problem, och de flesta känner väl igen en gran, men nu finns det inte bara en art av gran. Du måste helt enkelt kunna en del för att kunna lämna en meningsfull rapport. Du kan även ta en bild och rapportera som okänd art, och även om detta inte är glasklart verkar det som du ska kunna få hjälp av andra användare att identifiera den, men det är inte det primära syftet med spelet.

Sedan finns det givetvis olika spelmoment, som erfarenhetsnivå för olika artgrupper beroende på hur många arter du rapporterat, och artbingo, där du ska försöka få tre i rad av ett antal välkända arter, och kan tävla med en vän när du gör det.

Så visst kan Biologg utgöra en sporre att ge sig ut i naturen och titta på växter och djur, men det är inte nödvändigtvis appen som får dig eller ditt barn att bli expert på olika sorters blommor och fåglar.