https://www.mobil.se/appar/apptips-f-gelb-r
564225
Citizen science

Apptips: Fågelbär

Fågelbär är ett sätt att se dig om i naturen och samtidigt hjälpa forskningen.

Citizen science, eller medborgarforskning, innebär att vanliga människor kan hjälpa till att bidra till forskningsprojekt. Tidigare har vi sett mobilens beräkningskapacitet användas på lediga stunder till att analysera proteiner eller signaler efter utomjordiskt liv. Här handlar det i stället om att hjälpa till att samla in data.

Som namnet antyder handlar det om fåglar som äter bär. Att fåglar så här års lever på bär som sitter kvar på buskar och träd kan tyckas som en självklarhet, men man har förvånansvärt dålig koll på vilka fågelarter som gör det, hur års, och vilka bär som äts. Ju mer data man har, desto mer vet man om det.

Så, om du har denna app installerad kan du, om du ser en fågel mumsa på bär i en buske, rappoertera in det och få det registrerat i forskningsprojektets databas.

När du rapporterar hjälper appen dig en bit på väg med både vilken sorts bär (vilken färg hade de?) och vilken fågel, men i slutänden behöver du ändå ha viss artkännedom om både buskar och fåglar för att kunna skicka in rapporter.

Inga fåglar är också en observation, så om du har sett att inte en fågel har varit på rönnen utanför fönstret på en kvart kan du rapportera även det i systemet. I appen kan du även se var andra gjort observationer.

Det är en smula omständligt att lägga in sina rapporter, och du bör som sagt vara lite intresserad av ämnet till att börja med, men är du det kan du på detta sätt sätta dina promenader i vetenskapens tjänst.

Ämnen

 • Fågelbär

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  1.0.14
  Version (Ios):
  1.0.14
  Utvecklare:
  Spotteron
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  6/10