Fåglar i ljud och bild

Birds in Europe: Fågelapp till Windows

Inte riktigt en fågelbok, men en bra källa till information för den fågelintresserade.

Publicerad Uppdaterad

Är man fågelintresserad kan det vara på nivåer från att man är nyfiken på vad det var man såg i trädgården till att man kastar sig i bilen och kör hundra mil för att man just fick ett larm om att en diademrödstjärt siktats. Birds in Europe kan fylla en funktion för bägge.

Om du ser nåt i trädgården saknas visserligen de flesta hjälpmedel som en fågelbok har med beskrivning av beteenden, saker att titta efter etc, men bilderna på fåglarna är ändå till viss hjälp. Med över 700 arter känns listan rätt komplett. Appen är svenskutvecklad, och att du kan välja att få svenska artnamn är förstås ett måste för denna typ av app.

Men det är nog fåglarnas läten som är den mest användbara biten i Birds in Europe. Förutom de läten som finns i själva appen har du länkar för varje art till fågeldatabasen Xeno Canto på nätet, där du hittar tiotusentals inspelningar av läten. Bara att appen gör det enklare att hitta och spela upp läten från Xeno-Canto gör appen värd att installera för den verkliga fågelskådaren.