https://www.mobil.se/appar/small-world-2-mer-br-dspelskrig-n-n-nsin
524176
Appar
Nu även till Android

Small World 2: Mer brädspelskrig än nånsin

Det beroendeframkallande brädspelet finns nu även till Android.

Small World är ett brädspel som blivit app, med erövra världen-tema i fantasymiljö. När det nu kommer en “tvåa” är det glädjande nog inte som en ny app, utan som en uppdatering av den befintliga, så de som redan köpt spelet slipper punga ut med ytterligare 75 kronor.

Spelet är mer eller mindre deterministiskt. För att erövra ett tomt område behövs två trupper, ett försvarat av en trupp kräver tre trupper och så vidare. I princip får du en poäng per område du kontrollerar i slutet av draget. Du förlorar trupp när motståndaren erövrar dina områden, och ju större yta du breder ut dig över, desto mer går åt till att bara vakta det du har erövrat. Då gäller det att försätta sitt imperium i decline. Du får då ett nytt, samtidigt som det gamla passivt vittrar bort, men inte utan att generera mer poäng.

Spelets verkliga knorr är att varje imperium består av en fantasyras (Orker, alver osv) med specialegenskaper som kan ändra reglerna, och ett egenskapskort som ytterligare ändrar reglerna. Det blir väldigt många potentiella kombinationer, och det finns en dynamik i vilket imperium man väljer. Denna korta beskrivning ger inte riktigt rättvisa åt ett otroligt beroendeframkallande och snabbspelat (ett parti kan ta 10-15 minuter) spel.

Tvåan innehåller ett par välkomna nyheter och tar bort i stort sett alla minus som fanns i den tidigare utgåvan. Appen har blivit snabbare, och man kan nu enkelt se vad motspelaren har för egenskaper. Ytterligare en expansion som kan köpas i appen har tillkommit. Men framför allt är det spelaralternativen som blivit fler.

Där man tidigare bara kunde spela två spelare lokalt, eller solo mot en datorspelare kan man vara upp till fem spelare och spela lokalt, solo eller online. Onlinestödet är brett med både Apples gamecenter och företagets Days of Wonders egen plattform, men det kan vara förvånansvärt meckigt att koppla upp sig mot en vän. När väl det är gjort flyter onlinespelandet på smidigt, och den korta speltiden gör spelet väl lämpat för formatet.

Androidversionen är inte det minsta anpassad för mobiltelefoner, det går att spela men allt blir väldigt smått så surfplatta är att rekommendera. Jämfört med Ipad har Androidplattor oftare ett mer långsmalt skärmformat, och detta har utnyttjats väl till att presentera mer spelinformation på skärmen samtidigt. Däremot laggar spelet på ett par ställen i animationerna, men det är mest ett kosmetiskt störningsmoment.

 • Small World 2

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  2.0.0-418-a4ff9a92
  Version (Ios):
  2.0
  Utvecklare:
  Days of Wonder
  Pris (Android):
  65 kr (plus in-app-köp)
  Pris (Ios):
  75 kr (plus in-app-köp)
  Betyg
  9/10