1
1
https://www.mobil.se/appar/svalna-klimatberakning-med-skakiga-siffror
569582
Appar
falskt
Apptips med replik

Svalna: Klimatberäkning med skakiga siffror

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/svalna_bred.jpg?itok=NWWNFTcM', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/svalna_bred.jpg?itok=zDoxE5D5', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/svalna_bred.jpg', w: 2000, h: 1439, title: ' ' },]
Svalna gör anspråk på att beräkna ditt klimatavtryck utifrån dina utgifter, men resultatet är inte rimligt. Svalna svarar.

Idén är bra. Ni vet såna där tjänster som går igenom utgifterna på ditt bankkonto och kategoriserar dem efter typ i syfte att ge dig bättre bild av ditt konsumtionsmönster och kanske idéer om hur du kan spara pengar? Svalna tar samma typ av datainsamling men gör en beräkning av hur stora dina koldioxidutsläpp och därmed klimatpåverkan är.

Utöver att jag registerar mina bankkonton genom att identifiera mig med BankID får jag även svara på en lång rad frågor om mina resebeteenden och hur jag bor, och en del annat.

Sedan kommer då själva beräkningen. Enlig Svalna orsakar jag koldioxidutsläpp på 7,7 ton om året. Genomsnittligt koldioxidutsläpp per capita i Sverige är 4,5 ton per år. Jag vill inte framställa mig som ett föredöme, men att jag som inte flugit i år, bor i lägenhet med fjärrvärme, äter vegetariskt, inte har bil och knappt ens pendlar kommunalt i coronatider skulle ha utsläpp långt över genomsnittssvensken är helt enkelt inte rimligt.

När jag går in och detaljstuderar enskilda utsläpp toppas de av ett par nya glasögon, som ska ha orsakat 274,6 kg koldioxidutsläpp. Glasögonen i sig väger 14 gram. På andra plats kommer en kvartalshyra för en källarlokal som ska ha orsakat 242,3 kg koldioxidutsläpp, trots måttlig elåtgång från förnybara källor. En croissant på Pressbyrån räknas som en resa som släppt ut 2,1 kg koldioxid.

Med så dålig precision i siffrorna blir helt enkelt resultatet oanvändbart, och det säger varken något om mina utsläpp eller hjälper mig att få ner dem. Synd på en bra idé.

---

Vad kul att mobil.se recenserat Svalnas app! Vi skulle gärna vilja förtydliga några saker.

För det första: Vår app beräknar de konsumtionsbaserade utsläppen. Siffran på 4,5 ton CO2e per person och år som nämns i recensionen, avser de territoriella utsläppen, alltså bara de utsläpp som sker inom Sveriges gränser. Det är en grov underskattning av de totala utsläppen eftersom vi importerar en stor del av de varor vi konsumerar. Resultaten från appen ska alltså jämföras med de konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige, som ligger på 8 ton CO2e per person och år (se här). Dina utsläpp ligger alltså en bit under medelsvenskens, precis som du hade på känn!

För det andra: Det stämmer att utsläppen för enskilda köp inte alltid är rimliga. Det beror på att appen omöjligt kan veta exakt vad användaren köpt i olika butiker. Appen ser bara i vilken butik användaren har handlat, inte vad personen köpt. För att förbättra resultaten behöver användaren själv kategorisera de köp som antingen blivit felkategoriserade eller okategoriserade, som i fallet med glasögonen, källarlokalen och croissanten, vilket appen också påminner användaren om.

Vår app är, trots bristerna, det för tillfället bästa sättet att mäta utsläppen från privat konsumtion. De flesta andra klimatkalkylator baseras på självskattad konsumtion, vilket i regel leder till glädjekalkyler. Men det är viktigt att vara medveten om att Svalna-appen främst syftar till att visa på trender över tid och beräkna genomsnittliga resultat som är jämförbara på övergripande nivå, snarare än att ge korrekta uppskattningar av utsläppen för enskilda varor och tjänster.

Har ni några fler frågor eller funderingar? Kontakta oss på info@svalna.se - vi tar tacksamt emot feedback från användare som kan hjälpa oss att bli ännu bättre.

Med vänliga hälsningar,
Sally Mattsson
COO
Svalna AB

Ämnen

 • Svalna

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  3.3.13
  Version (Ios):
  3.3.12
  Utvecklare:
  Svalna AB
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  3/10