1
1
https://www.mobil.se/appar/svalna-klimatberakning-med-skakiga-siffror
569582
Appar
falskt
Apptips

Svalna: Klimatberäkning med skakiga siffror

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/svalna_bred.jpg?itok=NWWNFTcM', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/svalna_bred.jpg?itok=zDoxE5D5', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/svalna_bred.jpg', w: 2000, h: 1439, title: ' ' },]
Svalna gör anspråk på att beräkna ditt klimatavtryck utifrån dina utgifter, men resultatet är inte rimligt.

Idén är bra. Ni vet såna där tjänster som går igenom utgifterna på ditt bankkonto och kategoriserar dem efter typ i syfte att ge dig bättre bild av ditt konsumtionsmönster och kanske idéer om hur du kan spara pengar? Svalna tar samma typ av datainsamling men gör en beräkning av hur stora dina koldioxidutsläpp och därmed klimatpåverkan är.

Utöver att jag registerar mina bankkonton genom att identifiera mig med BankID får jag även svara på en lång rad frågor om mina resebeteenden och hur jag bor, och en del annat.

Sedan kommer då själva beräkningen. Enlig Svalna orsakar jag koldioxidutsläpp på 7,7 ton om året. Genomsnittligt koldioxidutsläpp per capita i Sverige är 4,5 ton per år. Jag vill inte framställa mig som ett föredöme, men att jag som inte flugit i år, bor i lägenhet med fjärrvärme, äter vegetariskt, inte har bil och knappt ens pendlar kommunalt i coronatider skulle ha utsläpp långt över genomsnittssvensken är helt enkelt inte rimligt.

När jag går in och detaljstuderar enskilda utsläpp toppas de av ett par nya glasögon, som ska ha orsakat 274,6 kg koldioxidutsläpp. Glasögonen i sig väger 14 gram. På andra plats kommer en kvartalshyra för en källarlokal som ska ha orsakat 242,3 kg koldioxidutsläpp, trots måttlig elåtgång från förnybara källor. En croissant på Pressbyrån räknas som en resa som släppt ut 2,1 kg koldioxid.

Med så dålig precision i siffrorna blir helt enkelt resultatet oanvändbart, och det säger varken något om mina utsläpp eller hjälper mig att få ner dem. Synd på en bra idé.

Ämnen

 • Svalna

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  3.3.13
  Version (Ios):
  3.3.12
  Utvecklare:
  Svalna AB
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  3/10