Apptest: Huawei Meetime

Vi testar Huaweis egen app för videosamtal: Meetime

Huawei har en egen app för röst- och videosamtal med en hel del intressanta funktioner integrerade. Vi har testat den.

Publicerad Uppdaterad

Huawei i Sverige gör ingen stor sak av att Meetime är tillgänglig och något av det första jag märker är begränsningarna. Meetime har funnits i flera år, först enbart i Kina, men det kan hittas i Huaweis EMUI 10.1 och när appen dök upp efter en systemuppdatering av svenska Huawei Mate 40 Pro tog jag det som en anledning att mer ingående prova tjänsten. För här finns en del intressanta funktioner. Till exempel möjligheten att välja bland olika bakgrunder i 360 grader, skärmdelning och möjlighet att ansluta flera olika enheter, inte bara telefoner.

När jag aktiverar Meetime så kopplas det till det Huawei-id jag är inloggad med i telefonen och genom att ansluta även andra enheter kan jag nås av alla som söker mig oavsett vilken enhet jag använder för tillfället. Jag ger tillåtelse till telefonen att söka igenom min kontaktlista på drygt 1000 personer för att hitta andra användare som använder Meetime. Resultatet är nedslående för den hittar inte en enda person. För testet är jag alltså hänvisad till att ringa min egna, andra Huawei-enhet. Men det är ju tillräckligt för att utvärdera funktionerna.

Meetime finns bara tillgängligt för Huaweis egna enheter och ett försök att installera Meetime-appen i en Samsung-telefon via Huawei Appgallery misslyckas. För att Meetime ska få någon spridning borde givetvis Huawei se till att det är tillgängligt som ett alternativ även för de som använder andra Androider och Iphone. Och spridning är ju centralt för att du ska ha någon användning för appen.

Jag provar att ringa ett par samtal, både röstsamtal och videosamtal i olika sammanhang och såväl ljud- som bildkvalitet är bra. Utöver möjligheten att få oskarp bakgrund kan jag ladda ner och använda en rad olika 360-gradersfilter. De byter alltså ut min bakgrund till en bakgrund som anpassar sig efter hur jag rör mig. Snurrar jag runt så snurrar alltså hela bakgrunden runt med mig som om jag vore där på bergstoppen, i den lyxiga lägenheten, på havet i solnedgången och så vidare. Sitter jag still så är appen rätt bra på att skilja förgrund som ska vara kvar från bakgrunden som ska bytas ut, men rör jag på mig blir bilden lätt fladdrig. 

Det går dessutom att dela din skärmbild och rita på den samtidigt som du visar något. Faktum är att det dels är lätt att göra just detta, att växla mellan appar och visa samtidigt som samtalet är igång och dessutom är det enkelt att sköta ett vanligt samtal. När du ska svara kan du direkt välja mellan att svara eller avvisa videosamtal eller att göra samtalet till ett röstsamtal istället och svara på det om du föredrar. 

Funktionsmässigt ligger Huawei Meetime alltså bra till, men bristen på människor att ringa till är så klart appens stora svaghet. Det gör alternativen Facebook Messenger, Instagram, Zoom eller Telegram som ju går att installera på Huaweis enheter såväl som i andra mobiler.