1
1
https://www.mobil.se/apple-watch-series-8
572649
Nyheter
falskt
Temperatur- och bilkrashkoll

Apple Watch Series 8 – med nya sensorer

● BILDSPEL
De främsta nyheterna i Apple Watch series 8 är möjligheten att mäta kroppstemperatur och att klockan kan känna av om du varit i en bilkrock.

Den nya klockan har en hel del gemensamt med föregående modell. Nyeterna är alltså relativt blygsamma. Det betyder att den precis som tidigare modell kan mäta din träning och vardagsrörelse, sömnen, känna av om du skulle ramla och då kalla på hjälp om du inte rör dig igen. Den kan även mäta ekg och blodsyrenivåer. 

Den nya temperatursensorn, eller rättare sakt de två nya sensorerna, ger nya möjligheter. En temperatursensor sitter närmast huden och en annan precis under skärmen. Det här ska göra mätningarna så exakta som möjligt och ge rättvisa resultat även när omgivningens temperatur skiftar. Huvudsakliga användningsområdet för temperaturmätningarna som sker var femte sekund är för att kartlägga menstruationscykler och uppskatta tidpunkt för ägglossningar. Apple introducerade funktionen för menstruationscykler för tre år sedan, men den funktionen utökas nu alltså. 

Ännu fler sensorer

Ytterligare nya sensorer gör det möjligt för Apple Watch att känna av bilkrascher. Det här gör klockan med hjälp av barometern som känner av tryckförändringen en uppblåst airbag genererar och två nya rörelsesensorer liksom accelerometern och ljudtolkning medverkar också. På det här sättet kan klockan ringa efter hjälp om du skulle hamna i en bilkrock. 

Klockan har 18 timmars batteritid, men kan få mer om du aktiverar lågenergiläget som även kommer till Apple Watch 4 och senare. Då ska du kunna få ut 36 timmars batteritid genom att till exempel alltid aktiv skärm och automatisk identifiering av träning stängs av. Aktivt är dock fortfarande till exempel träningsmätning och funktionen för att känna av om du ramlar och inte kan ta dig upp igen. 

Vidare får du med Watch OS 9 i Apple Watch 5 och senare med mobiluppkoppling möjlighet att använda klockan även med roaming i utländska mobila nät när du är på resa utan för Sverige. Det här är en funktion till exempel Samsung Galaxy Watch med esim redan haft sedan tidigare. 

Apple Watch series 8 kostar från 5495 kronor, men Apple släpper även en billigare modell:

Ny Apple Watch SE

Precis som tidigare är Apple Watch SE i sin nya version ett billigare alternativ. 

Den här klockan mäter fortfarande din träning och aktivitet, är simtålig, kan upplysa dig om avvikande puls och känner av om du ramlar. Den har även möjlighet att precis som Apple Watch series 8 känna av bilkrockar. Däremot finns till exempel inte mätning av EKG eller blodsyrehalten. 

Därmed blir också priset lägre, nya Apple Watch SE kostar från 3395 kronor.