https://www.mobil.se/business/samsung-g-r-vinst-p-83-miljarder-dollar
524906
Samsungs rekordvinst

Samsung gör vinst på 8,3 miljarder dollar

Mycket vill ha mer. Samsungs investerare är oroliga, trots att företaget beräknade vinstsiffror för andra kvartalet 2013 visar 8,3 miljarder dollar på pluskontot. I så fall är det en uppgång med 47 procent jämfört med förra året.

Framgången till trots så föll företagets aktie med över tre procentenheter efter att rapporten släpptes. Sedan början av juni har aktien fallit med 17 procent. Anledningen tros vara att Samsung har lagt de flesta av sina ägg i mobilkorgen och att rekordvinsten är mindre än vad analytiker hade förutspått. 

”En av de största farorna för Samsung Electronics framtid är att 70 procent av de sammanlagda intäkterna kommer från mobildelen. Mångfald är nyckeln. Samsung måste börja en aktiv affärsövergång innan slutet av 2014”, säger Jeff Kim, analytiker på Hyundai Securities, till Reuters.  

En annan anledning till oron är att Samsung under 2012 har spenderat mer på marknadsföring än på forskning och utveckling (R&D). Under de tre föregående åren var fördelningen det omvända. 

”Jag tror att Samsung i samband med lanseringen av Galaxy S4 spenderade mer på marknadsföring än förväntat, vilket i sin tur ledde till att de misslyckades med att nå marknadens förväntade vinstresultat”, säger Nho Geun-Chang, analytiker på HMC Investment Securities, till Reuters. 

Vilken effekt marknadsföringen har haft är svårt att säga men Galaxy S4 sålde i 10 miljoner exemplar under den första månaden.

Vissa tror dock att Samsung nått samma situation som Apple. 

”Apple lider av Iphone-trötthet, medan Samsung lider av Galaxy-trötthet”, skriver Niel Mawston, vd på Strategy Analytics i ett mail som citerades av Bloomberg.

Samsungs slutgiltiga kvartalsrapport för andra kvartalet 2013 presenteras den 26:e juli.