Datormagazin testar: Intel NUC C12SNKi72

Intel NUC C12SNKi72 är en riktigt smidig liten dator med gott om kraft under huven.
Datorn kan placeras horisontellt eller vertikalt i det medföljande stället. Vi föredrar den sistnämnda lösningen.
Att datorn saknar inbyggt nätaggregat är en förklaring till det ”slimmade” formatet.
På baksidan hittar vi både gott om anslutningar och ett stort ventilationsgaller.

Intels senaste NUC är en snygg och tystgående liten dator med gott om kraft, som passar både gamers och kreatörer. Vi gillar nästan allt, förutom namnet – C12SNKi72.

Publicerad Uppdaterad

I år är det faktiskt elva år sedan Intel, 2012, lanserade sin första Next Unit of Computing-dator – NUC. Från början handlade det om små tunna enheter som oftast inte var större en ett par CD-skivor staplade på varandra. Men konceptet har vuxit och begreppet NUC och den externa formfaktorn har delvis förändrats. 

Denna gång har vi fått möjlighet att testa en modell med den kryptiska benämningen C12SNKi72, vilket är en av de första modellerna som använder Intels egen diskreta grafikkortslösning i form av ARC A770M. Trots att modellen är aningen större jämfört med de minsta och mest slimmande NUC-datorerna så är enheten ändå klart minimalistisk med tanke på den kraft som erbjuds. 

Intel NUC C12SNKi72 är en riktigt smidig liten dator med gott om kraft under huven.

Entusiast-serien

Intel erbjuder ett gäng olika typer av NUC-enheter och lite grovt kan man dela in dem i fyra olika kategorier.

Vi har de ursprungliga minimala modellerna som både kan fungera som fristående datorer eller som smidiga HTPC-lösningar (home theatre PC) alternativt agera stomme i olika så kallade POS-lösningar (point-of-sale) i butiker och restauranger. 

Sedan finns kategorins raka motsats i form av Intels Extreme-serie. Här hittar vi oftast lite bredare, stående, modeller med plats för diskreta, egenmonterade, grafikkort.

Till dessa finns sedan Pro-serien som precis som namnet antyder är tillverkade med proffsanvändaren i åtanke. Datorerna baseras oftast på Intels Xeon-processorer. 

Slutligen har vi så entusiastserien som kan ses lite som ett mellanting, då vi får en liten men ändå kraftfull lösning som klarar det mesta.

Att datorn saknar inbyggt nätaggregat är en förklaring till det ”slimmade” formatet.

C12SNKi72 har ett snyggt designat chassi med vinklade långsidor och kan placeras antingen liggande eller stående i medföljande ställ. Det senare är helt klart att föredra då enheten tenderar att bli varm och i vertikalt läge maximeras kyleffekten. Chassit mäter 230 x 180 x 60 millimeter och som vanligt för serien ska modellen ha en stor RGB-baserad döskalle på ena sidan. Av någon anledning fungerade denna inte på vår testenhet, men i normala fall tillför den en cool effekt under kvälls- och nattetid. 

På framsidan finns en sexkantig strömknapp och en snabb kortläsare (SD Express PCIe G3 NVMe UHS-II). Vidare finns en USB-C-anslutning med stöd för Thunderbolt 4 samt dubbla USB-A 3.2 Gen 2-anslutningar. Här finns även en anslutning för hörlurar eller mikrofon. 

På baksidan av Intels nya NUC hittar vi ytterligare fyra USB-A 3.2 Gen 2-anslutningar, en USB-C-anslutning med stöd för Thunderbolt 4, en HDMI, dubbla Displayport 2.0, en 2,5 gigs LAN-port baserad på Intels I225-LM-krets samt en SPDIF-utmatning.

På baksidan hittar vi både gott om anslutningar och ett stort ventilationsgaller.

Välbalanserad insida

Hårdvarubestyckningen bygger på Intels tolfte generationens Core-processor i form av i7-12700H, vilken har 14 kärnor och 20 trådar och en maximal turbofrekvens på 4,7 gigahertz. Till denna får vi 16 gigabyte DDR4-minne på 3200 megahertz vilka körs vid 1,2 volt. Du som vill utöka minnet kan installera upp till 64 gigabyte via dubbla SO-DIMM-banker. Vi gissar att Intel valt bort DDR 5-stöd för att hålla värmen nere. 

Den lilla datorn har plats för dubbla M.2 Gen 4-diskar och en M.2 Gen 3-disk. Den ena Gen 4-platsen är utrustad med en Kingston-disk kallad SFYRS500G. Modellen rymmer 500 gigabyte och är hämtad ur tillverkarens Fury Renegade-serie. Disken utmärker sig framför allt för sin mycket snabba läshastighet, som toppar strax över 7300 megabyte per sekund. Då lagringsutrymmet inte direkt kan beskrivas som extremt stor, skulle vi rekommendera att komplettera med en (billigare) disk för lagring.

Vi kommer så till den kanske mest intressanta delen i testet. C12SNKi72 är nämligen utrustad med ett Intel Arc-A770M med 16 gigabyte GDDR 6-minne. Detta är ett grafikkort i mellanklassen som i generella drag placeras sig strax över Nvidias RTX 3060 och som använder sig av ett 256 bitars gränssnitt och har en basfrekvens på 1650 megahertz och en så kallad TGP (Total Graphics Power) på mellan 120 och 150 watt. En av fördelarna med kortet är att det verkar förhållandevis lättkylt, och tack vare det håller sig vår NUC tyst även under full belastning. 

Självklart ska vi även nämna ett enheten försetts med Intels Killer Wi-Fi 6E AX1690-krets som tack vare en smart intern placering av antenner ger oss en mycket jämn trådlös anslutning med den lägsta svarstid vi testat på en Intelbaserad NUC. 

Något som kan ses både som en för- och nackdel är att enhetens externa nätaggregat, PSU. Den 330 watts kraftfulla ”dosan” är ungefär hälften så stor som hela NUC:en i sig vilket gör att vi behöver hitta en smart plats för att gömma undan den. 

C12SNKi72 funkar till både nytta och nöje

Vi avrundar genomgången med att tita lite närmare på Datorns prestanda, där vi som alltid kör en kombination av traditionella benchmark- och egendefinierade tester. Vi börjar med mer produktionsorienterade tester.

I PCMark 10 når vi 7 792 poäng och när vi här lyfter ut lagringen så landar vi på 2 953 poäng, vilket är mycket bra. I CineBench R23 når vi 16 475 poäng medan GeekBench 5.4.1 stannar vid 12 785 poäng. Vi avrundar dessa tester med PugetBench för Photoshop som ger 958 poäng och för DaVinci Resolve når vi 1 325 poäng. Samtliga av dessa tester placerar enheten i det absoluta toppskiktet inom NUC-kategorin och visar även att enheten kan mäta sig med flera fullstora stationära system.

När det kommer till spel och grafikfokus börjar vi med 3DMark Fire Strike Standard Score där vi landar på 20 607 poäng och för 3DMark Fire Strike Standard Graphics blir resultatet 23 109 poäng. Vi fortsätter med 3DMark TimeSpy där vi får 11 006 poäng. Detta är en för klassen fullt godkänd nivå som bekräftar att Intels A770 över lag presterar bättre än 3060, men en bit under 3070. Vi ser även att kortet ligger förhållandevis nära Nvidias Quadro RTX 5000 vilket visar på dess bredd. 

Då Intels grafikkort är förhållandevis nytt fanns tankarna att det inte skulle prestera lika bra med lite äldre spel. Detta var även något som bekräftades när vi snabbt testade RainBow Six, där kortet närmast presterade i klass med betydligt enklare GTX1060. 

Sammantaget kan vi dock konstatera att det är få, om ens några, som kan bygga och optimera små kompletta datorer på det sätt som Intel gör, och med C12SNKi72 får du som användare en smidig, snygg och allsidig dator som kan driva upp till fyra skärmar och som passar perfekt för de flesta typer av arbetsuppgifter vi slänger på den.

Text: Patrik Wahlqvist

För

Riktigt snygg design, mycket kraft för formatet, tystgående, gott om anslutningar, enkelt att byta och bygga ut M.2 och RAM. Intel har en mycket bra sida för att hålla alla systemfunktioner uppdaterade.

Emot

Vi vill gärna att disken skulle leverera högre skrivprestanda. GPU-valet kan ha en negativ inverkan på äldre spel.

Om du spelar eller arbetar mer produktivt och inte kräver det mest extrema så är detta en dator som alltid kommer att leverera.

Betyg: 5 av 6

Specifikationer

Tillverkare: Intel, www.intel.com 

Cirkapris: 17 990 kr inkl. moms, 14 392 kr exkl. moms 

Mått: 23 x 18 x 6 cm 

Processor: Intel Core i7 12:e gen. 12700H 

Kärnor/trådar: 14 st/ 20 st

Minne: 16 GB DDR4@3200 MHz 

Max minne: 64 GB

Lagring: 500 GB PCIe Gen 4 M.2

Antal M.2-platser: 2 st Gen4 + 1 st Gen 3

Grafikkort: Intel Arc A770M 16 GB DDR6 

Max antal skärmar: 4 st

Videogränssnitt: Displayport, HDMI, Thunderbolt 4

Nätverk: Intel I225-LM + Killer Wi-Fi 6E

Anslutningar: 6 st USB 3.2 Gen 2 Typ-A, 2 st Thunderbolt 4/USB-C, 1 st 3,5 mm, 1 st SPDIF