Mycket för pengarna

Första intrycket av Moto E

Mycket för pengarna har blivit något av Motorolas nya nisch, och så även i nya Moto E.

Publicerad Uppdaterad

Motorola har valt en något riskabel strategi i att lansera sina mobiler i årsmodeller med samma namn. Risken är ju att ingen märker att telefonen de släppt är ny. Den första Moto G blev redaktionens favorit i kategorin "grymt prisvärd", och Motorrola har fortsatt den trenden med nya versioner av Moto G och den billigare Moto E.

Vi har inget svenskt pris på Moto E än, men med tanke på de priser i euro som anges här på Mobile World-mässan gör vi en kvallifcerad gissning på 1300 - 1400 kronor. Specifikationerna ser ni i faktarutan intill, men det finns en del saker som inte syns i det. Telefonen har till exempel en vätskeavstötande ytbehandling (ingen IP-klass dock) och en sensor hub, det vill säga ett chipset som gör att rörelsesensor och liknande kan vara aktiva med mindre batteriförbrukning. Den används bland annat till att du kan väcka telefonen bara genom att putta på den när den ligger på ett bord, eller aktivera kameran genom att vinkla mobilen på ett speciellt sätt. Telefonen har också 4g, vilket är mycket sällsynt i prisklassen, att det är Kategori 4 med upp till 150 Mbit/s är nog unikt.

Moto E känns lite knubbig, men är skön i handen tack vare sin mjukt rundade baksida och de räfflade gummisidorna (som för övrigt finns i flera färger och är utbytbara). Användargränssnittet är en i stort sett ren version av Android 5.0 Lollipop, något som man för övrigt också är först med i prisklassen. Det flyter på bra på Snapdragon 410-chipsetet.

Kameran kan nog vara lite akilleshäl. De snabba bilder vi stjäl till oss ser visserligen helt ok ut när vi zoomar på skärmen, men fotolampa saknas. Skärmen på 4,5 tum och 960 x 540 pixel får godkänt, visst ser man lite skiftningar om man vinklar den, men upplösningen är tillräcklig för skärmstorleken, och för prisklassen är det definitivt en bra mobilskärm. Värt att nämna är också att batteriet är rejält tilltaget denna gång.

Det kan vara värt att räkna upp lite skillnader från föregående Moto E också. 2015 års version har fått 4g, frontkamera, större batteri, och mer lagringsminne.

På det hela taget känns Moto E i 2015 års upplaga som en till i raden av dessa Motorola-mobiler som får andra tillverkare att skämmas för vad de säljer för strax under 1500 kronor. Väl värd en titt när den kommer till Sverige.

Fakta Motorola Moto E (2015)
Mått: 129,9 x 66,8 x 12,3 mm
Vikt: 145 gram
Skärm: 4,5 tum, IPS LCD, 540 x 960 pixel
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Processor: Qualcomm Snapdragon 410, fyrkärnig, 1,2 Ghz, Adreno 306
Arbetsminne: 1 GB
Lagringskapacitet: 8 GB
Kamera: 5 megapixel, autofokus