Apple, Mediatek, Qualcomm

Jämförelse: Bästa stegräknarmobilen

Vilken mobil är bäst om du vill mäta steg direkt med luren? Vi har jämfört och kollat.

Publicerad Uppdaterad

Som ni säkert märkte i vårt test av aktivitetsband var inte mobilerna allt för långt ifrån de dedikerade banden när det gällde exakthet, så vi beslöt oss för att titta närmare på just mobilernas kunnighet som stegräknare.

Som ni antagligen är medvetna om finns det ganska många mobiler ute på marknaden och ganska många stegräknarappar och om vi skulle få för oss att kombinera ihop de två skulle vi få i runda slänga nuttifjutton olika kombinationer och det här testet skulle få en längd som fick uppslagsverk att kännas små.

Därför gränsade vi ner det till hårdvara. Apple har sedan Iphone 5s haft med sitt separata M-chip inuti sitt A-chip för att hålla koll på bland annat steg, så den är given för den här typen av test. Sett till vad som säljs i Sverige i övrigt nästan totaldominerar Qualcomms olika systemchip, så att sätta ett av deras värstingchip, Snapdragon 801 (810 fanns inte tillgängligt vid testet) i startfållan var också givet för att på så rätt ringa in merparten av de telefoner som säljs i Sverige idag. I övrigt har vi Mediatek som dyker upp allt oftare i budgetlurar som vi ansåg värda att titta närmare på, här i form av deras åttakärniga MT6592. Så klart finns det även chip från bland annat Samsung och Huawei, men med ovanstående tre ansåg vi oss ha ringat in marknaden ganska bra för att få en översikt.

För dig som undrar vilket språk ovanstående stycke var på och som fullständigt struntar i vad som sitter i din telefon så länge den fungerar: Med toppmodeller från Apple, Mediatek och Qualcomm har vi ringat in nästan alla mobiler på den svenska marknaden. Inte genom att gå på olika tillverkare av telefoner, utan helt enkelt genom att gå på den hårdvara som sitter i dem. Har du en toppmodell från nästan vilken tillverkare som helst i din ägo kan du nästan räkna med att den drivs av ett chip från Qualcomm, samma sak om du köpte din telefon väldigt billig då det antingen är Qualcomm eller Mediatek som är motorn i den typen av smarta telefoner. Eftersom Apple är Apple har de ett eget chip som driver deras telefoner.

På ren svenska innebär det att vi tog med oss en Iphone 6 med Apple Health som mätare, en Sony Xperia Z3 och en Kazam Tornado 348 med Google Fit med oss ut på promenad. Som måttstock hade vi med oss testvinnaren från vårt jämförande test av aktivitetsband, Fitbit Charge HR. Resultatet blev följande.Oavsett om vi pratar Mediatek eller Qualcomm kan vi konstatera att resultaten där och för Android är betydligt lägre än referensvärdena som Fitbit gav oss, samtidigt är det kul att se "uppstickaren och budgetspelaren" Mediatek med bättre resultat än giganten Qualcomm. Bättre gick det för Apple som ändå hamnade förhållandevis nära vår måttstock. Även om vi med det kan sluta oss till att det inte enbart är reklamsnack med Apples M7 och M8-processorer ska vi inte avfärda Android helt. Dels kan olika telefoner vara olika bra på att plocka upp dina steg och dels gör det väl knappast något om du får motionera lite extra varje dag innan din telefon ger dig ett uppmuntrande pling vid uppnått mål.