Annons

All hälsa på samma ställe

En närmare titt på Apple Health

Med Healthkit vill Apple samla alla dina hälsodata på ett och samma ställe. Här visar vi hur du kommer igång och dessutom undviker Apples snedsteg.

Publicerad Uppdaterad

Idén och utförandet i Apples nya hälsotjänst är till stor del god, även om en del detaljarbete kunde vara bättre utfört. Mobil hälsa spås vara den stora snackisen i många år framöver. I dagsläget handlar det mest om stegräknare som kopplas till din telefon (eller där telefonen själv agerar stegräknare) och uppkopplade personvågar. Men framöver räknar många med att även mer seriös medicinsk utrustning ska kopplas upp mobilt och att det i förlängningen ska kunna innebära att din läkare kan hålla bättre koll på dig utan att ni egentligen behöver träffas fysiskt lika ofta som nu.


Under många år har alla former av hälsodata varit utlämnade till en specifik app eller att olika apputvecklare har pratat med varandra för att kunna dela data sinsemellan. Microsoft har försökt sig på något mer seriöst i form av sitt Healthvault, men även om idén är ungefär densamma som Apples baserar den sig nästan enbart på att du matar in uppgifter manuellt.

Apple Healthkit är Apples försök att samla alla dina hälsodata på ett och samma ställe. Apple har utvecklat ett ramverk som utvecklare och tjänsteleverantörer enkelt kan ansluta sig till med sina befintliga appar. Du väljer själv vilka appar som ska få skriva data till Apples hälsoapp Health, som introducerades i Ios 8, samtidigt som du, åtminstone i de flesta fall, kan välja vilka data som den aktuella appen ska få hämta ut via samma källa.

Snabb implementering Då väldigt många hälsoappar och tjänster idag är beroende av att kunna prata med varandra för att inte bli isolerade öar i hälsoträsket är kopplingen till Healthkit en enkel sak att implementera eftersom de flesta redan gör samma sak med flertalet andra aktörer. Withings uppsättning med exempelvis stegräknare, personvågar och blodtrycksmätare är kanske det mest kända exemplet, som sedan länge delar data med en uppsjö olika tjänster. Att lägga till Apples satsning i den redan existerande floran av appar dit datan skickas är således en enkel match. Det har gjort att antalet appar och tjänster som anslutit sig vuxit ganska snabbt redan i inledningsskedet.


Samtidigt erbjuder Healthkit något som i många andra fall inte funnits tillgängligt förut, konstigt nog. Att ge en tjänst tillstånd att läsa data från din personvåg är en sak, men i det här fallet kan du ofta välja i detaljnivå vad som ska visas. Ska Healthkit få läsa din vikt och BMI men inte fettprocent från vågen? Inga problem. Samma sak gäller åt andra hållet med vilka data en app får läsa och inte. Just den biten är något som i vissa fall kan vara extremt viktigt, särskilt om personlig integritet ligger högt upp på din lista.

Ostadigt
Däremot verkar det inte som om samma regler gäller för alla. De flesta appar som kan kopplas till Healthkit kör på en schysst stil och radar upp varenda parameter som både kan läsas och skrivas, precis som det borde vara (även om en ”markera alla”-knapp hade varit behändig). Vissa appar är å sin sida antingen dåligt kodade eller helt enkelt mindre nogräknade, då de helt enkelt har ersatt den detaljerade listan med data som delas med knappar för att slå på eller av datadelning, ofta utan att ens bekymra sig om att berätta vad det är som skrivs eller läses via Healthkit.


Att appar och tjänster inte verkar spela med samma regler för hur de kommunicerar med Healthkit är oroande ur integritetssynvinkel. Gissningsvis är det här något som enkelt kan rätas upp allt eftersom det visar sig hur appar behandlar data, men att det ens går från början är riktigt dumt.

En annan korkad detalj med Healthkit är att dina inställningar inte hänger med mellan enheter. Att den fysiska datan inte sparas i appen är en självklarhet ur integritetssynpunkt, men det känns riktigt korkat att vi måste ange namn, ålder, blodgrupp, längd, vikt, delningsinställningar och så vidare på alla Ios-enheter som vi använder oss av. Åtminstone dina grunduppgifter som du själv skriver in i appen borde rimligen synkas över till din andra Ios-enhet (om du tillåter det), så även delningsinställningar från andra tjänster så att du enkelt kan se samma data på olika enheter utan att behöva upprepa proceduren mellan dem.

Sedan finns det ett par andra underligheter i tjänsten. Stegräkning från en Iphone är påslaget från start, men huruvida de siffrorna är överordnade, underordnade eller kombinerade med data från exempelvis Jawbones eller Withings stegräknare är oklart (Apples stegräkning verkar inte heller gå att stänga av). Samma sak med alla andra parametrar där du kan tänkas importera data från flera olika källor. På samma sätt finns det inget sätt att vikta vilka enheter som tillhandahåller ”seriösa” data eller ej. Även om pulsmätaren via en app som använder mobilens kamera och fotolampa är någorlunda exakt är den inte i närheten av en optisk pulsmätare eller ett pulsband … eller för den delen en medicinskt klassad blodtrycksmätare. Det enda sättet att inte blanda data är att välja vilka källor som ska läsas av, där det istället hade varit smidigt att plocka in ”fuldata” i de fall där de mer tillförlitliga instrumenten inte fanns tillgängliga.


Med möjligheten att plocka in data från så pass många tjänster, appar och enheter borde det samtidigt finnas möjlighet att dela utvalda data med exempelvis en läkare eller en tränare. Såvida doktorn eller tränaren i fråga inte har en egen app som anslutits till Healthkit och som getts tillåtelse att läsa data går det inte alls. Där skulle annars möjligheten att mejla en fil kunna vara vettig.

Med det i åtanke får Apples hälsosatsning än så länge ses på ungefär samma sätt som de flesta andra tjänster gör idag, som en kul grej du inte ska ta speciellt seriöst. Vi inser att det är en teknik som fortfarande är väldigt mycket i sin linda samtidigt som det Apple erbjuder handlar mer om snygg presentation än om att du ska kunna pilla på alla delar och detaljer. Men till skillnad från mycket annat i en smartphone är dina hälsodata potentiellt livsviktiga och då krävs det mer innan vi faktiskt kan anse det här som ett seriöst medicinskt alternativ.

Så kopplar du appar till Healthkit
Att få in data till Healthkit är busenkelt. För att visa en av de mer detaljerade tjänsterna har vi använt oss av kostloggen Myfitnesspal som exempel.


1. Öppna Myfitnesspal och gå in under inställningsmenyn ”Appar och enheter”.


2. Väl där väljer du Apple Healthkit och slår på delningen.


3. Hoppa över till den inbyggda appen Hälsa, som är hubben för alla Healthkit-data.

4. Under fliken källor väljer du Myfitnesspal.

Nu får du upp en lång lista över data som Mapmyfitness kan tillhandahålla till Healthkit och även en lista med vilka data appen ska få möjlighet att läsa för att fylla på sin egen dagbok om dig. Här är det bara att kryssa i allt som du anser vara relevant för dig och sedan är du klar och kan hitta sammanställningen under fliken hälsodata i Apples hälsoapp.

Exempel på appar och tjänster som fungerar med Healthkit
Withings (personvåg, aktivitetsmätare, sömnmätare, blodtryck)
Ihealth (personvåg, aktivitetsmätare, blodsockermätare, pulsoximeter)
Myfitnesspal (kalorier, näringsämnen)
Jawbone (aktivitetsmätare)
Endomondo (träningspass, kalorier)

Utmanare och alternativ
Microsoft Healthvault: Äldre spelare som funnits ute ett par år. Har i dagsläget extremt få appar som kan kopplas till tjänsten, varpå det mer är upp till dig att manuellt mata in uppgifter i appen.
Google Fit: Googles hälsosatsning verkar vara lite åt samma håll som Healthkit med möjligheten att dela data. Däremot har det inte pratats speciellt mycket om en central samlingspunkt liknande Apples hälsoapp. Fit ska lanseras nu under hösten i samband med släppet av Android L. Hur det ser ut med appar och tjänster som stöder det är oklart i dagsläget och om användare med äldre Androidversioner kommer att kunna dra nytta av det hela är även det okänt före lansering.