Krönika

"Imorgon får vi veta var Nokia landar"

Att Nokia måste hoppa från sin brinnande plattform som Stephen Elop konstaterat råder det inget tvivel om. Imorgon får vi veta var Nokia landar.

Publicerad Uppdaterad

Här river man upp gammalt och planterar nytt. Det är full aktivitet utanför ett av hotellen kring Londons Hyde Park Corner. Här ska Nokiachefen Stephen Elop imorgon bitti redogöra för exakt hur Nokias nya strategi ska se ut.

Utanför hotellet trängs idag Nokiapersonal på rökpaus med trädgårdsmästare. Gammal mossa rivs bort och nya lökar ska planteras. På trottoaren öser regnet ner, men Londonborna verkar knappt märka det utan stressar förbi på sin lunchpaus i genomvåta kostymer. Inne i hotellobbyn skymtar gnistrande kristallkronor.

Men det är ingen champagnebubblande framgångssaga som Steven Elop ska leverera imorgon bitti när han här träffar investerare och analytiker. Tvärt om blir det ett brutalt uppvaknande för företaget han leder och det råder inga tvivel om att det är omfattande förändringar som ska genomföras. Trots att Nokia haft flera svåra år är det klart att de kommande åren står för den svåraste utmaningen.

Nokia måste förändras i grunden. Det gjorde Elop mer än klart i det tal han hållit internt och som senare även publicerades internt på Nokia, men snabbt läckte ut i offentligheten. Elop dömde ut det egna företagets prestationer och hyllade Google och Apple som han konstaterade har tagit omfattande marknadsandelar på Nokias bekostnad. Samtidigt har Nokias billigare smartphones tappat allt mer i konkurrenskraft och satsningen på operativsystemet MeeGo har dragit ut på tiden vilket gjort att Nokia ännu inte kunnat lansera en telefon trots att en sådan utlovades till innan årsskiftet.

Nu tvingas Nokias hoppa från den brinnande plattform Stephen Elop liknar situationen vid och ner i iskallt vatten. När jag de senaste åren lyssnat på chefer inom Nokia har de ständigt talat om att dra nytta av sin storlek. Det har handlat om att med sin försäljningsvolym som grund starta tjänster, till exempel bank, e-posttjänster och annat främst i mindre utvecklade länder och i ett slag nå mängder av kunder. Allt har handlat om hur man ska utnyttja sin ledande position och ingenting har handlat om hur man ska agera för att faktiskt behålla den positionen.

De flesta ryktena gör gällande att Nokia nu ska fördjupa sitt partnerskap med Microsoft och släppa telefoner med Microsofts nya system Windows Phone 7, ett operativsystem vid sidan av Apples iOS och Googles Android och ett operativsystem som fortfarande väntar på sitt genombrott och på att ta en position.

Nokia som tidigare konsekvent gått sin egen väg och vägrat ansluta sig till Googles populära operativsystem Android tvingas nu göra gemensam sak med andra. Ett partnerskap med Microsoft är dock ingen rak väg till framgång. Det har om inte andra Androidchefen Vic Gonhdutra retsamt påpekat och han är inte ensam.

Att Nokia måste hoppa från sin brinnande plattfrom som Stephen Elop konstaterat råder det inget tvivel om. Imorgon får vi veta var Nokia landar. Om de hamnar i den grunda och redan välbefolkade poolen där HTC, Sony Ericsson och Motorola redan lagt beslag på de roligaste leksakerna.

Frågan är nu vilka leksaker Stephen Elop och hans Nokia har med sig i bagaget. Det är avgörande för Nokias framtid.

Nokia-VD:ns nya strategi

Steven Elop presenterar den nya strategin under ett möte med investerare och analytiker på fredagen. Mobil finns på plats i London då och rapporterar.