Platå för smartphones

Krönika: Apple vann på walk over

De flesta av höstens mobillanseringar är gjorda och det visar hur stort behovet av något nytt är.

Publicerad Uppdaterad

Nu har höstens två mest hektiska lanseringsveckor betats av i och med IFA-mässan och Apples Iphone-lansering. Varför det ens byggdes upp förväntningar inför dessa två veckor är lite oklart, då vi egentligen visste allt redan tidigare. Men fyrverkeriet slutade lite i ett pysande istället som kan sammanfattas på följande sätt.
HTC: Mellanklasslur med 64 bitarssystem… som är fullständigt ointressant såvida den inte får Android L-uppdateringen dag ett som faktiskt utnyttjar det hela.
Microsoft: Försökte desperat få två mellanklasslurar att verka spännande.
LG: Nöter sönder G3-namnet och langar ut mellanklasslurar.
Sony: Släpper typ samma telefoner som tidigare i år… men de har faktiskt ett högre modellnummer.
Samsung: Typ samma lur som förra året med lite högre upplösning. Och så en likadan lur med en extrafunktion de själva verkade ha svårt att berätta vad den faktiskt var till för… eller vad det kommer kosta extra… eller när den släpps.
Apple: Leker följa John med skärmstorlekar och NFC. Förvisso ett rejält genomtänkt användningsområde för det senare, men ändå.

Visst, alla lurarna är säkert jättebra på sitt sätt, särskilt toppmodellerna. Men om det inte var plågsamt tydligt redan i våras med den laddningen av toppmodeller så är det uppenbart nu att teknikutvecklingen gått i platå rejält. Några superbatterier som räcker i tre veckor har inte hunnit uppfinnas, systemkameraoptik för tydligen fortfarande inte plats på mindre än tio millimeter, Skärmar är inte böjbara nog än för att vi ska kunna leka digital origami med lurarna och så vidare. Det märks även på processorerna, där Qualcomm inte verkar se någon poäng i att hålla locket på, utan redan har presenterat det som kommer driva nästa vårs toppmodeller i och med Snapdragon 810. De aspekter som togs upp i vårt reportage om framtidens drömmobil är helt enkelt inte där än.

Istället försöker tillverkarna med smarta klockor, uppkopplade brillor, virtual reality och liknande sidopryttlar. Vissa av de satsningarna kan säkert ta fart och bli framgångsrika, men samtidigt känns de lite som en avledningsmanöver för att telefonerna inte erbjuder något nytt.

Mobila appar, tjänster, webbsatsningar och liknande kommer säkerligen fortsätta att revolutionera sina områden ett bra tag framåt, men de allra flesta sådana fungerar i princip lika bra på en två år gammal lur.

Av de presenterade lurarna under de gångna två veckorna vann Apple med sina två versioner av Iphone 6. Av den enkla anledningen att de faktisk hade något nytt att visa upp gentemot föregångaren. Nu hoppas vi att hösten innehåller åtminstone någon överraskning och att såväl CES som Mobile World Congress nästa år innebär en vändpunkt för stagnationen.