Rätt tänkt

Krönika: Helt rätt tänk med Apple Watch

Det är strunt samma vad en Appleklocka gör eller kan och det har Apple förstått.

Publicerad Uppdaterad

Vad Apple Watch kan och inte kan har vi redan gått igenom och det spelar i ärlighetens namn ingen som helst roll. Det syntes extremt tydligt under kvällens lansering. Det spelar faktiskt ingen roll att den släpps i tre olika modeller.

Apple Watch kommer i två olika storlekar för att passa en så bred målgrupp som möjligt, oavsett hur klockans grunddesign ser ut och hur du styr den. Samtidigt ägnades det närmast löjligt mycket tid (och prylporrig video) åt att beskriva ett par av de olika armband som du kommer kunna köpa till klockan. Det berättades väldigt målande om gummibandet (för ja, i ärlighetens namn är det bara det) och om metallarmbandet i mesh och hur elegant magnetfästet i läderbandet dolts och så vidare.

Det finns en väldigt tydlig poäng med det här som jag inte kan begripa varför andra tillverkare inte anammat i någon egentlig utsträckning alls. Apple visar att klockan går att anpassa till individens behov och vilka möjligheter som erbjuds för att göra det. Det kan jämföras med andra tillverkare av smartklockor som oftast har med ”stöd för 22 millimeters klockarmband” någonstans långt ner i specifikationstexten. Det säger inte den genomsnittlige konsumenten ett dugg och många behöver säkert fundera på var det ens går att köpa klockarmband eftersom det traditionellt sett är något som ingår i en klocka och som du inte ändrar på. Genom att visa upp en mängd olika armband för olika kön, stil, yrke, användningsområde och så vidare har de breddat målgruppen något enormt.

Även om Sonys Smartwatch, Samsung Gear 2 och Pebble har erbjudit möjligheten att byta armband och i vissa fall även levererats med olika sådana är det inte i närheten av lika tydligt som det Apple gjort. Det handlar om något så, i efterhand, fånigt enkelt som paketering. Även om Apples klocka inte är snyggast, har flest funktioner eller liknande så har de i väldigt tydligt visat för potentiella köpare hur det ser ut med olika armband och vilka som kommer att gå att köpa, till båda storlekarna av klockan. Där har Apple vunnit enormt mycket redan innan Apple Watch ens går att köpa.