Inga uppenbara slarvfel

Krönika: IOS17 är en revansch för Apple

IOS17 ger inte bara nya kontaktkortet som visas för den du ringer.

Ipad, Apple Watch och Iphone har fått nya operativsystem, så att gamla enheter får lite av ett nytt liv. Den här gången är det värt att uppdatera.

Det går att argumentera för att systemuppdateringar inte är så viktiga som de varit. Särskilt att som jag nu gjort, uppdatera direkt när nya systemet kommer kan vara lite en ett lotteri. Det händer att buggar dyker upp och det är inte säkert att allt fungerar från start. Den här gången har det hittills gjort det och mer än så.

Systemuppdateringar är idag ofta relativt sparsmakade. Det kan krävas ett expertöga för att ens märka de subtila skillnaderna. Några typsnitt har bytts ut, symboler fått rundade kanter, eller liknande. Det största värdet av ett uppdaterat system idag är troligen att Mobilt BankID säkert fungerar ytterligare en tid eftersom den appen kräver ett modernt system uppdaterat med de senaste säkerhetsfixarna. Sett till rena funktioner ger IOS17 bland annat de nya kontaktkorten som visas för den du ringer till, Standby-läget och interaktiva widgets i hemskärmen. Det är dock något annat som jag tycker är mest påtagligt.

IOS17 är en tydlig förbättring i allmän funktion. Animationer flyter på jämnare, grafik är omsorgsfullt fulländad, helheten håller ihop. Det här är väl vad många klassiskt förknippat Apple med, men det har inte alltid varit så. När jag installerade IOS16 så märkte jag flera buggar. Text och knappar hoppade fel framförallt i låsskärmen och värst av allt, det här var buggar som aldrig blev åtgärdade. Det har funnits buggiga IOS-versioner även tidigare, men efter några timmar med IOS17 så tycks den vara stabil. Inte bara stabil utan även välpolerad.

Tittar jag på nya Watch OS 10, den största uppdateringen någonsin till Apple Watch, så är den inte lika omfattande som jag hade förväntat mig. Nu ska vi komma ihåg att jag bara testat systemet en kort stund, men den stunden visar hur jag använder klockan även annars. Starta ett träningspass, titta på en inkommande appnotis, det är nästan uteslutande vad klockan används till. Utöver då att den i bakgrunden samlar in hälsodata hela tiden. Det här gör i praktiken att jag inte interagerar så mycket med klockan att ens en genomgående gränssnittsförändring påverkar mig så mycket. 

Både uppdateringen till IOS17 i telefonen och den till Watch OS 10 i klockan är förbättringar och det gör mig nöjd, för idag är det inte ens säkert att uppdateringar alla gånger upplevs som just förbättringar.