EU-roaming

Krönika: Se upp för roamingfällorna

EU-roamingen är något av en välsignelse, men skapar samtidigt nya möjliga kostnadsfdällor.

Publicerad Uppdaterad

Förra sommaren nådde EU:s reglering av roamingkostnader dit att man inte längre behöver betala extra för att använda data eller mobiltelefoni när man befinner sig i annat EU-land, utan de ska gå på den ordinarie potten. Detta har enligt min erfarenhet fungerat exemplariskt, och har varit något av en välsignelse för Europaresor.

När jag fick min telefonräkning från min senaste sådana resa bjöd den dock på en chock. När jag gick igenom fakturan för att se varför den var så hög hittade jag en post för roaming, datatrafik i utlandet. 250 kr för en (1) megabyte. Detta trots att jag aldrig under resan lämnat EU.

Jag bad min operatör att specificera vad detta handlade om, men i bakhuvudet visste jag nog vad som hade hänt. När jag tog färjan mellan Sassnitz och Trelleborg hade jag lämnat både tysk och svensk mobiltäckning bakom mig, och mobilen hade då glatt kopplat upp sig mot någon oduglig satellittjänst till sjöss för någon bakgrundssynkning, utan annat resultat än att jag blev 250 kr fattigare.

Det här kunde förstås ha hänt för många år sedan också, men det som förändrats är just EU-roamingen. För att ta del av den måste man slå på roaming i mobiltelefonen, och då är det ack så lätt att råka glömma bort de situationer där roamingkostnaderna faktiskt fortfarande spelar roll.

Båtresor är värst, eftersom mobiltäckningen till sjöss består just av svindyra satellittjänster som vidareförmedlas av båten, men det finns andra fällor.

Schweiz, Monaco och Andorra, bland andra är inte med i EU. Åker du till Schweiz vet du säkert det och slår inte på roamingen hur som helst, men du kanske utan att tänka på det befinner dig nära den schweiziska gränsen och din mobil pejlar in en schweizisk basstation. Smällen blir nog knappast lika kännbar som till sjöss, men kan ändå vara ovälkommen. Och Andorra och Monaco är ju pinsamt lätta att glömma bort.

Helst skulle man ju vilja att det fanns en knapp i mobilens inställning för roaming endast inom EU. Den lär nog inte dyka upp i första taget, och tills dess får man helt enkelt komma ihåg att slå av roaming på båten och alptoppen.