Bäddar för nästa steg

Krönika: Största nyheten i Iphone X

Med Iphone X så bjuder Apple in till ytterligare utveckling.

Publicerad Uppdaterad

Trådlös laddning, snabbladdning samt satsningarna på AR med kameran och det modiga valet att ta bort hemknappen är egentligen inte särskilt unikt. Förändringarna gör dock att Apple på ett efterlängtat vis flyttar fram positionerna. Framförallt ansiktsigenkänningen som Apple lovar ska fungera även i mörker, sätter press på konkurrenterna att vässa sin teknik.

Mer av samarbete

Mitt i Apples egna superlativ om den nya telefonen finns en ödmjukhet i bakgrunden. Inom trådlös laddning så arbetar Apple med Qi-standarden som redan idag har en stark ställning och inte lär bli mindre dominerande med en spelare som Apple med på tåget.

Apples satsning på AR, eller förstärkt verklighet, är intressant och framförallt är det intressant vad den kan leda till när andra tillverkare också bidrar. En del satsningar inom mobilbranschen är lätt att avfärda som gimmickar och kortlivade trender, men när tillräckligt många tillverkare hakar på med sina respektive infallsvinklar kan det leda till något mer. Det blir så att säga en snöboll som kommer i rullning och Apples initiativ här tillsammans med till exempel Sonys 3D-skanning i nya flaggskeppen kan leda vidare.

De exempel vi fick se på detta inkluderade ansiktsmasker i Snapchat och animerade emojis som agerar efter dina ansiktsuttryck. Det är bara början och det verkligt intressanta kommer vi få se när fler tredjepartsutvecklare får tillgång till de här möjligheterna och får visa vad de kan. Vi kan nog räkna med nya upplevelser ur både selfiekamerans och de bakre kamerornas respektive synvinklar.

I praktiken för dig som användare 

Ovanstående handlar mest om framtida utveckling, men ett par saker med Iphone X påverkar direkt dig som får den i handen. Tydligast är inloggningen med hjälp av ansiktsigenkänning. Fungerar den inte hundraprocentigt är den ett misslyckande och kommer skapa frustration. Att lyfta telefonen och vänta på att telefonen ska känna igen dig är ett inloggningssätt som blir lite mer abstrakt men på samma sätt som vi vant oss vid fingeravtryck och accepterar att slå pinkod de få gånger det inte fungerar, till exempel när fingret är blött, så verkar Apples nya teknik lovande för ändamålet, på pappret och baserat på det vi sett av den hittills. 

Att växla appar utan hemknapp

Mer omvälvande än försvunnen hemknapp är förmodligen följderna det får för hur du växlar mellan olika appar och navigerar mellan telefonens olika funktioner. Lyckas man skapa en rumskänsla där svepningarna hjälper dig hitta rätt och navigeringen känns naturlig tror jag det kan vara rätt väg att gå. När Nokia med sin gamla N9 gjorde något liknande tog det någon dag innan jag mer eller mindre omedvetet försökte använda liknande svepningar över skärmen även på andra telefoner, så gör Apple rätt är det här snart lika intuitivt som hemknappen varit.