https://www.mobil.se/nyheter/detta-r-iphone-x
563984
Nyheter
Heltäckande skärm, ansiktsigenkänning

Detta är Iphone X

● BILDSPEL
När Apple presenterade Iphone X handlade det nästan mer om kameran bakom ansiktigenkänningen än om den heltäckande skärmen.

Inte helt otippat fick Apples nya toppmodell namnet Iphone X (uttalades Iphone Ten), med glas på bak och framsida och stålram runt. Framsidan täcks nästan helt av en Oledskärm på 2436 x 1125 pixel och 5,8 tum, sånär på en urgröpning för paketet för selfiekamera, närhetssensor med mera. Som vi ska se är det kanske snarare där vi hittar de främsta nyheterna, men låt oss fortsätta en stund med skärmen.

Enligt Apple har Oled-skärmar traditionellt fördelar i att de är tunna och har bra kontrast, men samtidigt problem bland annat med färgåtergivning. Skärmen i Iphone X ska därför vara den första som är god nog åt en Iphone, utan de problem som förknippas med Oled. Den har stöd för de två HDR-standarderna HDR 10 och Dolby vision.

Hemknapp saknas på framsidan, och för att återgå till huvudmenyn sveper man i stället upp från botten. Multitask når man genom att svepa och hålla, medan man får statusfältet genom att svepa ned. Var man hittar notifieringar som man tidigare svepte ner för är oklart men vi gissar att de integrerats i statusfältet. Siri aktiveras med startknappen, och du kan väcka skärmen bara genom att trycka på den. Det blir mycket att lära om för den som är van vid hur det funkar i dag, men ärligt talat hade hemknappen, med fem olika sätt att trycka på som ger olika resultat, börjat bli en smula överlastad och jobbig att använda.

Fingeravtrycksläsare saknas helt, och har ersatts av ansiktsigenkänning, kallat Face ID. Det här är nog den tekniskt mest imponerande biten av Iphone X, vilket kan tyckas ironiskt bara för att slippa en knapp på sidan eller baksidan, men den har andra fördelar. Den sköts inte bara utav selfiekameran, utan även en IR-kamera, ir-sändare som projicerar tusentals infraröda punkter mot ansiktet med mera. Totalt sitter 8 kameror, sändare och sensorer i listen (och under skalet en neural processor), som Apple kallar Truedepth-kameran.

Det primära syftet är förstås att göra ansiktsigenkänningen bergsäker. Enligt Apple fungerar den oavsett om du bär glasögon, odlar skägg, håller telefonen i annan vinkel eller har hatt, oavsett ljusförhållanden, men bara om du aktivt tittar mot telefonen. Apple har inte bara testat tekniken mot foton, utan även mot ansiktsmasker gjorda av Hollywooddesigners. Enligt Apple är risken för en felaktig identifiering med Face ID en på miljonen, mot en på 50 000 för Touch ID.

All denna ansiktsigenkänningsteknik används inte uteslutande för att låsa upp telefonen. Man har även en funktion kallad Animoji, med animerade emojis som faktiskt härmar dina ansiktsuttryck och läpprörelser.  Det är förstås en plojfunktion, men också en teknikdemo som visar att Truedepth-kameran har bredare användningsområden, och vi lär få se mycket mycket mer av den allteftersom man kommer på vad man kan använda den till. Ett ytterligare smakprov fick vi i form av virtuella ansiktmålningar i Snapchats app.

På baksidan sitter dubbla 12-megapixelkameror, en vidvinkel, en zoomkamera, som sticker ut på ett rätt fult sätt. Som vanligt räknar man upp massa funktioner som dubbla optiska stabilisatorer och extastora bländaröppningar som ska ge bättre bilder än nånsin men det som räknas är som vi vet inte vilken teknik som ligger bakom utan hur slutresultatet faktiskt blir och det får vi avvakta med tills vi faktiskt tagit bilder med kameran.

En konkret nyhet är att man tagit porträttfunktionen, där man skapar artificiell oskärpa, ett steg längre genom att även addera artificiell belysning. Ett slående exempel är bilder med scenbelysning, där ansiktet framträder som om det var upplyst av strålkastare mot en svart bakgrund.

Som vanligt har man en ny processor, A11 Bionic, som som vanligt är bättre och snabbare än någonsin, denna gång med 6 processorkärnor. Telefonen har fått trådlös laddning enligt Qi-standarden, och som Iphone 7 är den vattentät. Batteritiden ska också ha förbättrats jämfört med Iphone 7, och man talar om 2 timmar längre batteritid än föregångaren, oklart hur man räknat. Snabbladdning har också tillkommit.

Telefonen finns med 64 eller 256 GB lagring. Säljstart är den 3 november, och priset är hela 11 500 kronor för den billigare varianten.