https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/apple-vi-har-skapat-en-halv-miljon-app-jobb
557010
Attack är bästa försvar

Apple: vi har skapat en halv miljon app-jobb

Foto: Apple
Nu slår Apple tillbaka mot EU-kommissionen.

629 000 jobb över hela Europa. Det hävdar Apple på en ny sida på sina europeisa sajter ha skapat. Av dessa, menar företaget, kan 500 000 direkt knytas till App Store.
– Med över 1,2 miljoner appar och 75 miljarder nedladdningar, har App Store skapat en helt ny industri: Ios-appdesign och -utveckling, skriver man. 

Av de 138 miljarder kronor (20 miljarder dollar) som Apple har betalat till utvecklare har 45 miljarder kronor (6,5 miljarder dollar) gått till europeiska sådana, hävdar företaget. Övriga jobbtillfällen hittas bland Apples 101 butiker i åtta länder, med i snitt 100 anställda i varje butik, bland 4 500 leverantörer samt bland åtskilliga återförsäljare och transportföretag.

Google: vi kan också
Även om det ligger en del sanning i Apples skrytande så ska ju anspråket på att ensamt ha skapat och upprätthålla hela appekonomin tas med en rejäl nypa salt. I en bloggpost från 2012 slår exempelvis Google sig för bröstet genom att peka på vad Internetutvecklingen betyder för den globala ekonomin.
– I genomsnitt bidrar Internet till 3,4 procent av bruttonationalprodukten i G8-länderna, plus Brasilien, Kina, Indien, Sydkorea och Sverige, skiver Mary Grove, chef för Google Global Entrepreneurship. 

Att Apple pekar på sin ovärlderliga roll för Europas ekonomi ska snarare ses i ljuset av den djupgående granskning som EU-kommissionen i juni inledde, efter att Apple och andra internationella bolag anklagats för alltför långtgående skatteplanering.

Sveriges appframgångar osynliga
Liksom Google tar Apple upp Sverige som ett exempelland och det är intressant att se hur Sverige, en av appvärldens “supermakter”,  jämfört med andra europeeiska länder innehar en liten roll i Apples ekosystem. 300 svenska Apple-anställda och 14 500* svenska apputvecklare kan ställas i ljuset av motsvarande siffror för Storbritannien: 5 000 anställda och 61 100 apputvecklare. 

Apple i utvalda europeiska länder.

*Hänvisar till Apples betalda Developer program.

Källa