https://www.mobil.se/mobilbusiness/marknad/europaparlamentet-kan-kr-va-att-google-styckas
557936
Offensiv mot sökjätten

Europaparlamentet kan kräva att Google styckas

Google kan stå inför företagets svåraste prövning någonsin när Europaparlamentet går till offensiv mot sökjättens dominans.

När det kommer till sökningar på nätet har Google en så dominerande ställning att det liknar monopol. Enligt två år gamla siffror hade Google en marknadsandel på 65,2 procent, där den främsta konkurrenten Yahoo hade 4,8 procent. Att Google dels samlar in användardata från folks sökningar, och dels styr vilka träffar man får på sina sökningar är inte en hemlighet, och i kombination med marknadsandelen ger det företaget väldigt stor makt. Kritiken mot Googles monopolställning har vuxit från såväl företag som privatpersoner och politiker, samtidigt som Google inte vill lämna ut detaljer om hur de kommer fram till sina sökresultat då det skulle avslöja deras företagshemligheter.

Nu är Europaparlamentet på god väg att ta ett stort steg mot att gå till direkt attack mot sökjätten. I ett utkast föreslås det enligt Financial Times att man helt enkelt ska kräva att söktjänsterna ska avskiljas från övriga kommersiella tjänster. Det vill säga att Google skule styckas i flera företag.

Förslaget sägs ha stöd av de kristdemokratiska och socialistiska partigrupperna i Europaparlamentet, vilket ger det goda chanser att gå igenom när det tas upp, vilket enligt uppgift väntas ske på torsdag.

Europaparlamentet har inga egentliga maktmedel att stycka Google, men det har däremot EU-kommissionen, som om förslaget går igenom mycket väl kan välja att driva frågan i domstol. EU-kommisionen har tidigare framgångsrikt drivit en antimonopolprocess mot Microsoft och dess webbläsare Internet Explorer, och nyligen fick Europadomstolen igenom rätten att bli raderad från Googles sökningar.

Ämnen