https://www.mobil.se/mobilbusiness/mobila-betalningar/apple-pay-en-miljon-aktiveringar-p-72-timmar
557737
Redan största mobila betaltjänsten

Apple Pay: en miljon aktiveringar på 72 timmar

Bild: Apple
På tre dygn blev Apples mobila betaltjänst störst – men möter också hårdnackat motstånd.

Det var under tidningen Wall Street Journals konferens WSDJ Live som Apples vd Tim Cook avslöjade att en miljon betalkort registrerades till Apple Pay, lanserat i USA den 20 oktober,  under den mobila betaltjänstens första tre dygn.

Det gör, enligt Tim Cook, Apple Pay till den största av alla mobila betaltjänster som använder sig av kontaktlös teknik (Apple Pay bygger på radiotekniken Near Field Communication, NFC eller närfältskommunikation) för betalningar i fysiska butiker, samma standard som Google använder för Google Wallet.

Plötslig motgång?
Men kritik och utmaningar kvarstår. I dagarna rapporterades apotekskedjorna Rite Aid och CVS Health plötsligt ha stängt ner möjligheten att betala med Apple Pay i deras butiker, utan att förklara varför. 

Orsaken, förklarade Tim Cook under WSDJ Live, var att de aldrig officiellt anslutit sig till Apple Pay. Butikernas NFC-läsare, som andra mobila plånböcker också använder, hade dock kunnat användas med Apples betalsystem. 

Svårgenomträngligt nätverk
Det kan de alltså inte längre. Orsaken är det handlarnätverk för mobila betalningar, Merchant Customer Exchange (MCX) som nästa år kommer att lansera en egen app för mobila betalningar. Världens största butikskedja Walmart ingår i nätverket, tillsammans med andra stora kedjor som exempelvis Best Buy, Target, 7-Eleven, Gap och Shell. Walmart och Best Buy har sedan Apple Pays lansering sagt sig vägra betalsystemet. Enligt källor till New York Times så har samtliga MCX-medlemmar förbundit sig att inte acceptera andra betallösningar är den egna appen, Current C, och riskerar böter om man ändå skulle göra det. 

Bild: Business Insider

Hälften så många butiker
Förutom att ha med sin några av USA:s största butiker så har Current C fördelen att fungera med både Ios och Android. Men kedjorna har bara hälften så många butiker som de kedjor som har anslutit sig till Apple Pay. De flesta experter är eniga om att den senare kommer att vinna mark genom kundefterfrågan och fler butiker innebär att kunder vänjer sig vid att kunna betala med Apple Pay – och förväntar sig att kunna göra detsamma på andra ställen. 

Current C bygger dessutom inte på NFC utan på skanning av QR-koder. Systemet är mer komplicerat att använda, bevisat osäkrare än NFC och – för att handlarna ska optimera sina erbudanden och kampanjer – lagrar dessutom information om kundernas köp.

Integritet stridsfråga
– Apple Pay är det första och enda mobila betalsystemet som är lättanvänt, privat och säkert. Vi är inte Big Brother, vi samlar inte in kunders data. Det lämnar vi åt andra, sa Tim Cook, med en tydlig gliring åt både MCX och Google.

Apple har i marknadsföringen av Apple Pay och Ios 8 dragit stort på att ingen personlig data eller kontotransaktioner lagras, något som fått Googles föredetta vd och nuvarande styrelseordförande Eric Schmidt att reagera:

– Våra system är betydligt säkrare och mer kryperade än någon annans, inklusive Apples. De håller på att komma i kapp, vilket är jättebra, kommenterade Eric Schmidt saken till CNN tidigare i oktober.