HTC ger pekpennan en ny chans

HTC Flyer i test

HTCs första surfplatta Flyer utmärker sig genom sitt smidiga format och att pekpennan gör comeback.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
6/10
Ta med sig
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Integrationen med Evernote

Inspelningsfunktion som synkas med anteckningarna

Penna för att markera och rita

Ingen anpassning av program för surfplatta

Ingen möjlighet att ringa vanliga telefonsamtal

Mycket reflexer i skärmen

Efter Apples succé med Ipad vill alla tillverkare ha en egen surfplatta. HTC har valt att vänta med sin Flyer längre än många av konkurrenterna. Trots det presenterar de en platta med operativsystemet Android 2.3 som är anpassat för telefoner. De flesta andra tillverkare väljer version 3.0 Honeycomb som tagits fram speciellt med surfplattor i åtanke. Det är synd, för HTC har flera intressanta idéer med sin platta som inte kommer riktigt till sin rätt med ett system gjort för en liten telefonskärm.

Men först till pekpennan. Pekpennan, eller stylusen som den också kallades, regerade de smarta telefonerna och handdatorerna fram tills dess att Apple lanserade sin Iphone och ställde hela branschen på ända. Då blev helt plötsligt produkter med pekpenna ett tecken på att tillverkaren i fråga inte hängde med i utvecklingen. Men nu tycker HTC att det är dags för en come back. Men det handlar inte om den gamla vanliga stylusen som trivs bäst på den gamla tidens resistiva pekskärmar. I HTCs moderna variant handlar det i stället om en penna som fungerar på de kapacitiva skärmar som de vi vant oss vid på surfplattor och mobiltelefoner. Utvecklarna på HTC har heller inte tänkt sig att pennan ska användas för att navigera runt i menyer och trycka på knappar. När jag försöker det dyker det upp en vänlig ruta som talar om att till knapparna ska fingrarna användas. Pennan är till uteslutande för att skissa, markera och kanske skriva med. Jag provar att skriva några korta anteckningar på Flyer med hjälp av pennan, men det fungerar inget vidare. Det är helt enkelt svårt att skriva tillräckligt tydligt på glas och tillräckligt smått för att det ska fungera på Flyers 7-tum lilla skärm. Känslan av anteckningsbok infinner sig inte alls.

Däremot fungerar det aldeles utmärkt att stryka under i text eller att ringa in saker du ser på en hemsida. HTC har tagit en genväg för att få pennan att fungera i många program. När du vill stryka under eller markera i det som du ser på skärmen tas i många fall helt enkelt en skärmdump som du sedan kan rita fritt på. Bilden sparas i galleriet och går sedan bra att skicka vidare på de vanliga sätten i Android till exempel via mejl, till Facebook eller till Flicker. Det är ett kul sätt att dela med sig av innehåll på hemsidor och annat. I vissa program är pennfunktionen mer avancerad. I e-boksläsaren Reader som HTC skickar med går det att göra anteckningar och understrykningar direkt på sidan i boken. Liknande funktion finns visserligen i Sonys Ebokläsare Sony PRS-350 som också har tryckkänslig skärm. Men färgskärmen på Flyer gör att det är betydligt enklare att får översikt och ger större möjlighet att skapa anteckningar som faktiskt är användbara. Alla överstrykningar sparas dessutom på ett speciellt ställe i läsaren vilket gör det enklare att hitta tillbaka till sidorna där man antecknat. Jag gissar att funktionen kan bli speciellt användbar för studenter som tröttnat på att bära med sig tunga kursböcker.

Ett område där HTC Flyer verkligen glänser är sammankopplingen med den populära anteckningstjänsten Evernote. Evernote är en av mina favorittjänster som jag så gott som varje dag i mobilen och på datorn. I Flyer är den direkt kopplad till den inbyggda anteckningsboken Notes. Det betyder att allt du skriver i den synkroiseras till Evernotes servrar och sedan blir åtkomligt via webben eller via klientprogram på Mac eller pc om du vill det. Visserligen hade det fungerat att bara ladda hem Evernotes vanliga app till plattan. Men utvecklarna på HTC har valt att lägga till några extra funktioner. I anteckningsfunktionen för Flyer går det att spela in ljudet under till exempel en intervju samtidigt som plattan används för anteckningar. Sedan går det att spåra vad som sägs kopplat till en viss anteckning.

Praktiskt för den som inte skriver jättesnabbt, och som tidigare nämnts är det inte jättelätt att skriva med pennan på Flyers skärm. Dessutom är det enkelt att ta bilder av under till exempel en föreläsning och infoga dem i dokumentet. Tyvärr är ljudinspelningen inte av bästa kvalitet och när jag testar under en föreläsning i en större föreläsningssal är det svårt att i efterhand höra vad som sägs. Problemet skulle eventuellt kunna avhjälpas med en extern mikrofon, men då försvinner lite av enkelheten. En fördel med HTC Flyer  som antekningsbok jämfört med Ipad2 är formatet som gör den bekväm att skriva på även om du håller den i handen. Dock kan jag inte låta bli att fundera på hur bra anteckningsbok den skulle bli om HTC lade till ett fysiskt tangentbord.

Trots att pennan är ett av huvudnumren med HTC Flyer så finns det inget sätt att fästa den på själva plattan vilket känns ganska märkligt. Med vårt testexemplar följer ett vitt skinnfodral med en hake för pennan, men det känns om en lösning där risken är överhängande att pennan ska försvinna.

Android för telefoner

Flera av HTCs konkurrenter har gått över till Android version 3.0 Honeycomb i sina plattor. Det betyder bland annat att de har ett system som är mer anpassat för den större skärm som en surfplatta har. HTC har däremot valt att utrusta sin platta med Android 2.3 som Google utvecklar för telefoner. Tyvärr märks det väldigt tydligt när plattan används. Steget från 2.3 till 3.0 är stort. Till exempel är inte mejlappen för Gmail alls anpassad för den större skärm som Flyer erbjuder. I stället för att använda skärmen till att ge en delad vy med lista över inkomna mejl och ett öppet brev finns bara listan eller brevet. Också HTCs system Sense som de lagt ovanpå Googles menyer kunde ha anpassats bättre till en platta än vad som gjorts i Flyer.

Samma sak gäller för många av de appar som kan laddas ned. De är inte anpassade för plattor utan bara för mobil. Facebook appen till exempel använder inte alls den större skärmen på ett effektivt sätt. Det är synd och gör att plattan känns mindre relevant att använda.

Trots att operativsystemet från början är avsett för en telefon så går det faktiskt inte att ringa vanliga telefonsamtal i mobilnätet med Flyer. Det är synd. För plattan är så smidig att den faktiskt kan följa med i väskan hela tiden. Därmed skulle den kunna dubbla också som telefon tillsammans med ett headset på samma sätt som Samsungs Galaxy Tab.

Det lilla formatet gör Flyer till en av de smidigaste plattorna på markanden. Den är dessutom välbyggd utan minsta känsla av svikt som kan finnas i billigare plattor. Själva skärmen är dock irriterande blank vilket är ett problem när jag använder plattan både i direkt solljus utomhus men också inne på kontoret nära fönster tror jag ibland nästan att det är en spegel jag har i handen. Men kommer du undan blänk så fungerar skärmen utmärkt för att titta på till exempel SVT Play eller film. Med Flyer lanseras också HTCs filmtjänst Watch. Tyvärr finns bara en testversion med trailer tillgänglig när jag provar plattan. Men i slutet av sommaren är det tänkt att det ska finnas en version för den svenska marknaden med svensktextade filmer.

Flyer har två kameror. En enkel för videosamtal och en lite mer avancerad med autofokus för bilder. Den senare når inte upp i toppklass men är ljusår bättre än vad till exempel Apple har i sin Ipad 2. Någon kanske frågar sig varför man vill ha en kamera i en platta överhuvudtaget. Men med Flyers fokus på antecknande känns den dock riktigt användbar. Autofokusen gör att det är enkelt att ta en snabb bild av ett dokument som du vill spara eller en bild som visas på en föreläsning.

Tyvärr har HTC gått ifrån standarden när det gäller laddning och synkkabel som används mot datorn. Det betyder att det behövs en specialladdare för plattan eller den speciella USB-kabel som företaget skickar med. Det känns som ett steg tillbaka nu när man vant sig med att kunna ladda telefonen med närmast liggande laddare eller kabel.

Helhetsintrycket av HTC Flyer är dock mycket gott. Det är en platta som inte bara försöker kopiera Apples framgångar med Ipad rakt av utan letar efter en egen nisch av användare, både med hjälp av det smidiga formatet och med sin anpassning för penna.

Å andra sidan:

David Boda: Storleken på 7 tum ger intryck av att den är småtjock. Personligen tycker jag att det ger ett stadigt intryck. Jag gillar den och de inbyggda anteckningsfunktionerna men vill ha fl er appar/funktioner i framtiden som utnyttjar pennan. Tack vare HTC Sense saknar jag inte Honeycomb speciellt

mycket, även om det ibland känns som om man har sett det mesta förr.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
6/10
Ta med sig
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
74%

Fakta

Allmänt

Modell Flyer

Tillverkare HTC

Lanseringsdatum 2011-02-15

Mått 195,4 x 122 x 13,2 mm

Vikt 420 g

Pris 7000 kr

System Android

Skärm

Mått 7 tum, 62 %

Upplösning 1024 x 600 pixel

Minne

RAM-minne 1 GB, 14 %

Lagringsminne 32 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kommentar HTC anger en batteritid på mellan 8 och 14 timmar. Vi har inte g

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 39 %

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

GPS

Program Google Maps

Navigering Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 2.1

Wifi Ja, version okänd

HDMI Nej

3G Ja

Variant med simkortplats Nej

Integrationen med Evernote

Inspelningsfunktion som synkas med anteckningarna

Penna för att markera och rita

Ingen anpassning av program för surfplatta

Ingen möjlighet att ringa vanliga telefonsamtal

Mycket reflexer i skärmen

Frågor & svar

Har man någon nytta av pekpennan?

Ja, den som gillar att skissa i sina anteckningar eller stryka under samtidigt som man läser har nytta av pennan

Är den en liten surfplatta eller stor telefon?

Definitivt en liten surfplatta. Det går inte att ringa med den men alldeles utmärkt att surfa på vanliga webbsidor med.

Hur fungerar HTC Sense i plattan?

Flyer har senaste versionen av HTC Sense. Tyvärr kunde HTC gjort mer för att anpassa till exempel mejl och andra appar till plattan.

Alternativ

LG Optimus Pad är ett alternativ för den som struntar i pekpennan och hellre vill ha en platta med Android 3.0 specialgjort för plattor.

Testbild

Kameran på HTC Flyer kommer inte att ersätta din kompaktkamera men kameran är skarp nog för att ta bilder som passar tillsammans med minnessanteckningar och skisser.