Kom alla från samma utvecklare

13 spel med skadlig kod bortplockade från Playbutiken

Några av de appar som planterat skadlig kod på Android-enheter.

En utvecklare som agerat under namnet Luiz O Pinto har visat sig ligga bakom inte mindre än 13 populära spel med skadlig kod som funnits i Googles Playbutik.

Publicerad Uppdaterad

Om alla uppgifter i sammanhanget stämmer – vilket ännu inte bekräftats – så kan det handla om ett av de största fallen av skadlig kod i Playbutiken någonsin. 13 spel – samtliga med inriktning på fordon av olika slag – har nämligen visat sig innehålla skadlig kod som planterats i bakgrunden på användarnas telefoner. Spelen har laddats ned 560 000 gånger, enligt säkerhetsforskarna som avslöjat saken. Google har nu plockat bort apparna, som alla kommer från samma utvecklare, en person som kallar sig för Luiz O Pinto. 

Oklart vad apparna gjort

Apparna har i bakgrunden laddat ned data från en domän registrerad hos en utvecklare i Istanbul och installerat skadlig kod, vars funktion ännu inte är klarlagd. Vad som däremot är klarlagt är att apparna har skaffat sig full tillgång till all nätverkstrafik på den drabbade enheten, något som självfallet skulle kunna användas för att stjäla data. Google har med tiden kommit att skärpa kontrollen av Android-appar genom bland annat hårdare granskning och kontroll, men det är uppenbart att det finns en hel del mer att göra på området. 

Källa