Maximal förstoring per krona

3D-skrivare levererar mikroskop för mobilen

Att komplettera mobilen med en extra lins för extrema makrobilder är ett populärt gör-det-själv-projekt. Ett amerikanskt laboratorium har tagit mobilmikroskopet till nästa nivå.

Publicerad Uppdaterad

Med hjälp av linser från exempelvis laserpekare kan man ta bilder med 175 gångers förstoring. Priset för delarna landar omkring hundralappen. Nu har forskare vid Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) tagit fram en 3D-printad tillsats som ger 1000 gångers förstorning och materialet kostar bara en dollar.

Som optik används billiga glaspärlor som normalt används vid så kallad ”bead beating” – ett arbetsmoment vid analys av biologiska cellprover.

Enligt PNNL är deras lösning väldigt användbar för skolor – både för att lära ut tillverkning med 3D-skrivare och inom kemi och biologi tack vare den höga kvaliteten på mikroskopbilderna. Konventionella mikroskop med motsvarande förstoringsgrad kostar ett antal tusenlappar, så även den låga kostnaden gör mobilmikroskopet intressant.

Andra användningsområden som nämns är datainsamling på fältet – till exempel utryckningspersonal som behöver kunna avgöra om ett påträffat ämne är giftigt eller sjukdomsalstrande.

Mikroskopet fungerar enligt uppgift med de flesta mobiler och surfplattor – Iphone 4 och 5, Samsung Galaxy S4 och Ipad nämns som exempel. På PNNL:s hemsida kan den som är intresserad av att tillverka mikroskopet hitta filer för 3D-utskrift och länkar till inköpsställen för linserna.

Källa