Huawei presenterar nya tester

"4G redo för röst- och videotelefoni"

Kinesiska Huawei har genomfört tester där man lyckats växla med 4G- och 3G-nät vid röst- och videosamtal helt utan störningar.

Publicerad Uppdaterad

Mobil.se har tidigare berättat om en läsare som haft problem med sin LTE-uppkoppling, där telefonen helt och hållet tappar täckning när den växlar mellan 4G och 3G.

- Det är en helt ny teknik så det krävs en hel del trimmande av både näten och enheterna. Därför kan det bli en del strul i början och det är inget som specifikt drabbat Tele 2. Samtidigt har det inte varit ens i närheten av samma mängd problem med introduktionen av 4G som det var när 3G introducerades, sa Mats Lövgren, Samsung kommunikationsansvarige, i en intervju Mobil.se, och menade att det alltid blir problem när nya nät introduceras.

Men nu kan Huawei vara en lösning på spåren. Tillsammans med T-Mobile Österrike och Qualcomm Technologies har man lyckats genomföra ett test där röst- och videosamtal överförs från LTE/4G-nät till ett 3G/UMTS-nät utan störningar. 

Daniel Zhou - vd för Huawei Österrike

Testet genomfördes med eSRVCC (Enhanced Single Radio Voice Call Continuity) enligt LTE-standarden 3GPP Release 10. 

Enligt Huawei ska fördelarna med den nya tekniken bland annat vara kristallklar ljudkvalitet och snabbare anslutningshastigheter rent generellt. Företaget menar också att testet tidigare störningar i byten mellan 4G- och 3G-nät snart ska vara ett minne blott.

- Den här tekniken gör att vi har kunnat lösa ett antal, tidigare oöverkomliga, problem. När vi nu kan överföra samtal från LTE-nät medan samtalet pågår helt utan störningar kan operatörerna snabbt gå över till 4G-telefoni samtidigt som de kan garantera kundnöjdheten. Detta är en milstolpe för introduktionen av VoLTE i Europa, säger Fredrik Wennerstrand, försäljningschef Huawei Sverige, i ett pressmeddelande.

Källa:

Huawei (pressmeddelande)

I testet som Huawei genomförde användes nätverkswitchar från Huawei och 4G-telefoner baserade på Qualcomms Snapdragon S4-processor, MSM8960.