Rostfritt stål, aluminium, guld

Alla detaljer om Apple Watch

Apple har just berättat mer om apparna, funktionerna, priset och när Apple Watch kommer ut i butiker. Här har vi samlat allt du behöver veta.

Publicerad Uppdaterad

Apple har nu introducerat sin smarta klocka, den har en batteritid på 18 timmar och ett stort fokus på anpassning.

Tim Cook, VD för Apple, lanserade Apple Watch på scen under företagets Spring Forward presentation. Vid Apples lansering av IPhone 6 och 6 Plus visades klockan upp kort, men det var först nu fick vet adetaljer som pris, funktioner och säljstart.

Apple menar att man har fokuserat på att klockan ska kännas tillgänglig för alla. Det visades upp en hel del olika applikationer för klockan, bland annat olika urtavlor. Apple Watch-användare kan förändra utseendet på sina klockor. Det visades bland annat upp en urtavla med en animerad Musse Pigg och mer traditionella urklockor. Man kan lägga till detaljer som världsklocka, stoppur eller när nästa möte är om man vill ha mer översikt. Felmarginalen i klockan är 50 millisekunder.

Stort fokus lades på hur klockan kan användas för träning. Fitnessfunktionerna skiljer på fysisk träning, när du rör på dig och när du står upp, allt för att du inte ska sitta så mycket. Om du skulle vara osäker på din hållning kan den visa att du står upp och även påminna dig om att röra på dig när du suttit still länge. Varje måndag får du en sammanfattning av din aktivitet senaste veckan och klockan ger dig förslag på mål för den kommande veckan.

Apple Watch kan bifoga information om hur långt du har sprungit och på vilken tid.

Klickar man på en knapp på sidan så kan man få upp en kontaktlista och interagera med dem på olika sätt. Vill man kan man rita direkt på skärmen till en kontakt, det dyker då upp samtidigt, animerat på kontaktens skärm. Det nämndes att man kan knacka på klockan för att få en väns uppmärksamhet och man kan även skicka sin hjärtrytm. Användningsområden för det kan tänkas vara för intima ögonblick, men logiskt sett borde även finnas områden inom hälsa där det här kan komma till användning.

Klickar du på en bild i Instagram för klockan får du upp mer information och kan gilla den.

Möjligheterna att få kontakt med sina vänner är många, Apple verkar behandla sin smarta klocka som en miniversion av en smart telefon i högre grad än sina konkurrenter. När man får ett sms kan man svara med sin röst och välja om man vill att det ska skickas som ett röstmeddelande eller texten som röstigenkänningen har tolkat, något som verkade fungera bra under presentationen.

Skulle du behöva ta emot samtal hemma behöver telefonen och mobilen inte vara i bluetooth-avstånd från varandra, då kan de använda sig av husets wlan. Siri finns förinstallerad och kan hjälpa dig genom röststyrning, precis som i Iphone. I demonstrationen visade man upp hur man kan svara på ett chattmeddelande i WeChat. Texten tolkades av Siri och omsattes korrekt i text för att svara.

Något oväntat ska batteritiden vid normal användning vara 18 timmar lång och kan laddas upp genom en magnetisk laddare. Tidigare uppgifter har sagt att klockan knappt skulle klara sig igenom dagen. Om klockan står sig så länge som Apple påstår får vi veta efter att vi själva har fått prova på den nya klockan.

Tre versioner
Klockan kommer i tre olika versioner. Sportversionen kommer att vara gjord av aluminium som har blandats med magnesium för att den ska vara lika lätt men 60 procent starkare. Det är den billigaste varianten och kommer att finnas i två upplagor och kostar 349 samt 399 dollar. Det blir 3000 och 3400 kronor för de två varianterna.

Mellanvarianten är Apple Watch. Den är gjord av rostfritt stål som Apple behandlar så det blir starkare för att sedan poleras. Priset landar mellan 549 till 1049 dollar, beroende på armband och den större kostar 599 till1099 dollar. På svenska blir det mellan 4600 till 8800 kronor för den mindre storleken och 5000 till 9 300 kronor för den större.

Det går att både ringa och ta emot samtal med Apple Watch.

Apple Watch Edition är gjord i guld och kostar från 10,000 dollar. Versionen kommer bara att säljas i begränsad upplaga i utvalda butiker.

Förbeställningar på Apple Watch börjar den 10 april. Då kommer man även att kunna gå in utvalda Apple-butiker för att titta på klockorna. Säljstart sker den 24 april i Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Japan, Storbritannien och USA. När den kommer till Sverige är dock osäkert.