Tre till fem år inte ovanligt

Allt längre uppgraderingscykler bland smartphoneanvändarna

Tro det eller ej, men enligt två färska rapporter från USA så ligger uppgraderingstakten för smartphones nu i snitt på 33 månader.

Publicerad Uppdaterad

Att smartphoneindustrin har det tufft just nu råder det inget tvivel om. Tillväxten har saktat in och uppgraderingsviljan bland konsumenterna har blivit allt lägre. Det finns mängder av förklaringar till den här trenden. Dels handlar det om att smartphonesegmentet inte är lika spännande och innovativt som det en gång var, dels handlar det om mättade marknader, och dessutom har priserna på telefoner i premiumsegmentet stigit till nivåer som för de flesta konsumenter känns direkt orimliga. Att en modern flaggskeppstelefon kostar runt 11-12 000 kronor eller rent av mer är som säkert bekant inte ovanligt. Och naturligtvis börjar det här nu märkas. Enligt färska siffror från analysfirman Strategy Analytics så ligger uppgraderingstakten bland amerikanska smartphoneanvändare nu på i snitt 33 månader, det vill säga nästan tre år. Man uppger priserna på flaggskeppstelefoner som den främsta anledningen till att man håller fast vid sin hårdvara. 

Mer pragmatiska

En annan undersökning – Ting Mobile's Phone Upgrade Survey – visar samma sak. Av de 3 640 personer man intervjuat så uppgav 23 procent att de bytt telefon för att den gamla gått sönder eller att man tappat bort den. Bara 18 procent uppgav att man bytt telefon för att den gamla kändes omodern. Undersökningen påvisar att man överlag har en mer pragmatisk syn på uppgraderingar jämfört med tidigare. Det handlar inte så mycket om att det finns en ny, häftig modell på marknaden utan mer om vilka behov man har. Inte mindre än 55 procent uppger dessutom att de planerar att behålla den telefon de för tillfället har i mellan tre och fem år. När man frågade vilka faktorer som är viktigast vid en uppgradering så dominerade priset med 35 procent. 30 procent uppgav att operativsystemet var den avgörande faktorn, medan bara 14 procent uppgav att specifikationerna är viktigast. 

Källa