Brott mot konkurrenslagar

Amerikanska regeringen kan dela upp Google av konkurrensskäl

USAs justitiedepartement och justitiekanslers håller på att arbeta med stämningsansökningar mot Google då man anser att företaget bryter mot den fria konkurrensen.

Publicerad Uppdaterad

I USA har de 50 justitiekanslerna och justitiedepartementet samarbetat för att lämna in en stämningsansökan mot Google för brott mot konkurrenslagar. Man förväntar sig att stämningarna kommer att dyka upp inom några månader. Det man främst siktat in sig på är Googles reklamavdelning där man menar att Google ger sig själva fördelar när de säljer annonser. Men man ser även problem med Googles sökmotor och deras licensiering av sina mobila tjänster. 

Det som kan hända i ett sådant här fall är att Google tvingas dela upp företaget i mindre delar. Detta för att enklare kunna få de delar man anser vara problematiska att följa de regler som finns för att hantera marknaden. Det har hänt tidigare i den amerikanska affärshistorien. Bland annat med Standard Oil och Bell Systems, då regeringen ansåg att dessa blivit för stora för att det skulle kunna råda fri konkurrens på marknaden. 

Men nu för tiden ska det, enligt experter, mycket till för att regeringen ska tvinga ett företag att delas upp, då det ofta kan komma att drabba kunderna. Sannolikt kommer man istället att hamna i förhandlingar där Google åter sig att följa vissa restriktioner och riktlinjer. Men först måste stämningsansökningarna komma in.

Källa