Designmässig vattendelare

Analytiker: Metallram á la Iphone 4 gör comeback nästa år

Det påstås stå en större designförändring av Apples Iphone för dörren nästa år. Och möjligen gör en både hatad och älskad detalj comeback.

Publicerad Uppdaterad

De nya telefonerna i Iphone 11-serien må ha rustats med nya kamera-öar och kommer dessutom i nya färger. Men i övrigt så bjuder de faktiskt inte på några större designnyheter. En desto mer omvälvande omdesign ska enligt de flesta analytiker och industrikällor istället bli aktuell med nästa års Iphone-modeller. Och nu kommer den mest framstående och välinformerade av samtliga analytiker med lite av en brasklapp. Det är Apple-experten Ming-Chi Kuo som hävdar att stålramen från Iphone 4 kommer att göra comeback hösten 2020. Den som varit med i smartphonesvängen ett tag minns kanske hur den togs emot en gång i tiden. Vissa hatade den, men många älskade den också. Den nya stålramen lär förstås inte vara lika tjock som Iphone 4-motsvarigheten, men den lär sannolikt väcka en hel del känslor. 

Enligt Kuo så ska Apple fortsätta med glas både på fram- och bakstycket av de kommande Iphone-modellerna, men däremot så ska samtliga tre modeller som väntas lanseras vara försedda med den klassiska stålramen. Kuo påpekar i sin rapport att ramen skulle kunna göra telefonerna något dyrare att tillverka, och om det avspeglas i ett högre konsumentpris eller om Apple tar den smällen själva återstår förstås att se. Kuo tror hur som helst att den nya designen i kombination med stöd för 5G-nät kommer att innebära ett rejält lyft för Iphone-frösäljningen nästa år. Det är förstås en ocean av tid kvar till dess att nästa års Iphone-modeller lanseras, och många beslut kan fortfarande förändras. Kuo brukar dock inte komma med uppgifter gripna ur luften. 

Iphone 4 och Antennagate

Iphone 4 var så klart också centrum i den omtalade kontroversen kring telefonens antenner. Metallramen på telefonen användes även som antenn för mobilnätet och det förekom uppgifter att om användaren höll telefonen med handen och rörde vid antenndelarna så kunde täckningen bli sämre eller anslutningen rent av helt brytas. Apple reagerade efter en tid på dessa påståenden och erbjöd först användare gratis mobilskal för att komma runt problemet och i senare versioner av Iphone gick man ifrån denna design.

Källa