Annons

Apple svarar på den massiva kritiken

"Antennproblemet en grov felräkning"

I ett brev reagerar Apple nu på antennproblemen i Iphone 4. En programuppdatering ska göra att Iphone visar sämre täckning från början.

Publicerad Uppdaterad

Det är i ett brev till användarna som Apple officiellt svarar på kritiken om antennproblem i nya Iphone 4. Signalstyrkan gör man ingenting åt, utan lösningen blir istället att visa färre staplar så att minskningen inte blir så påtaglig när man håller i Iphone 4 i botten så att mottagningen blir sämre.

I brevet skriver Apple om hur positivt mottagande Iphone 4 fått, att man redan sålt 1.7 miljoner exemplar och att så väl teknikjournalister som användare hyllat telefonen. Därför blev man på Apple enligt brevet särskilt förvånade när rapporterna om antennproblem kom.

"Gäller flera tillverkare"

”Att greppa de flesta mobiltelefoner kan få antalet staplar att minska med en eller flera. Det gäller Iphone 4, Iphone 3GS men även Androidmobiler och telefoner från Nokia och RIM”, skriver Apple.

Håller man Iphone 4 så kan dock antalet staplar rasa fyra eller fem steg, vilket alltså skulle vara orsaken till kritiken mot Iphone 4. Apple hävdar att mottagningen på Iphone 4 är betydligt bttre än den på Iphone 3GS, vilket ska bekräftas av både deras egna tester och många rapporter från användare.

”Vi upptäckte att förklaringen till raset i antalet staplar är lika enkelt som det är överraskande”, skriver Apple.

Räknat helt fel

Apples formel för att räkna ut hur många staplar som ska visas är enligt dem själva helt fel och har varit det sedan den första Iphone kom ut. Enligt Apple så visar alla Iphone ofta två staplar för mycket. En programvaruuppdatering till Iphone ska inom de närmsta veckorna korrigera detta. Istället för att få ett ras från exempelvis fem till två staplar blir minskningen med programuppdateringen installerad bara från tre till två. Ett betydligt mindre steg alltså, rent visuellt.

"Den bästa telefon vi gjort"

När det gäller den faktiska mottagningsförhållandena så säger Apple att man gått tillbaka till sina testlabb och än en gång konstaterat att Iphone 4 har ”den bästa mottagningskapaciteten av alla våra telefoner”.

Uppdateringen kommer att släppas gratis för användare av Iphone 4, Iphone 3GS och Iphone 3G inom ett par veckor. För den som inte upplevt problem så kommer den enda ändringen vara att staplarna visar en mer sann bild, alltså färre staplar. För den som haft problem med mottagningen säger Apple att de ”ber om ursäkt för den eventuella oro” som de kan ha skapat.

Tappade samtal

Flera rapporter från användare av Iphone 4 talar om tappade samtal, och inte bara färre visade staplar, när man håller i telefonen under samtal. Apple avslutar sitt brev med att påpeka att den som inte är helt nöjd med sin Iphone 4 får lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka fram till 30 dagar efter inköpet.

Antennen i Iphone 4

Dagens mobiltelefoner har en lång rad antenner. Många radiotekniker ska samsas och mobiltelefonerna anävnder allt från wlan och gps till bluetooth, gsm och 3G. Många mobiltillverkare använder interna antenner där signalerna får gå igenom telefonens skal, men Apple har gjort en speciell poäng av att utnyttja telefonens skal som antenn. Man gjorde det med metallramen i Iphone 3G och Iphone 3GS och man gör det med metallramen i Iphone 4, något som Steve Jobs under presentationen av telefonen kallade för "briljant ingenjörskonst" och en fantastisk lösning att använda telefonens interna struktur som antenn, något "som aldrig gjorts tidigare". Nu får kanske Apple erfara varför andra tillverkare valt ändra vägar.