Så är Apples storsäljare

Vi har känt på Iphone 4

Vi har provat Apples Iphone 4. Skärmen imponerar, men när man kör alla appar som skrivits för gamla Iphone blir de suddiga på den nya skarpare skärmen. Idag tittar vi på skärm och videosamtal. Imorgon kommer vi titta närmare på kamerafunktionerna i nya Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Allra först utsidan och designen. Riktigt kantig och glaset som finns på baksidan gör att telefonen känns påkostad. Det känns mer påkostat än den plast som sitter i Iphone 3G och 3GS. Jag märker också klara förändringar i knapparna på sidan. Funktionen är densamma. Uppe till vänster på sidan sitter tre knappar. En för att höja volymen, en för att sänka och sedan en liten ”spak” för att sätta telefonen i tyst läge. Om det har funnits risk för att den knappen i äldre Iphones hoppar till av sig själv i fickan verkar den risken nu vara mindre. Nu är det betydligt mera mostånd och man får ta i när man trycker. Knapparna svarar med tydliga lägen när du trycker.

Efter utsidan är det naturligt att titta närmare på skärmen. Att skärmen är skarpare än den som tidigare fanns i Iphone råder ingen som helst tvekan om. Något som jag själv undrat över innan jag såg den i verkligheten är hur det ska fungera med gamla appar som inte anpassade till den nya skärmen och dess fyra gånger fler pixlar. Det visar sig att man inte har en duplicera-knapp som i Ipad (där antalet pixlar dupliceras på skärmen om man vill få appen i fullskärmsläge). Istället visas applikationen i fullskärm precis som vilken app som helst.

Oskarpa appar

Man märker direkt i startskärmen vilka applikationer som inte är anpassade eftersom det syns i ikonen. Den ser helt enkelt taggig och oskarp ut, oavsett hur bra den ser ut på gamla vanliga Iphone med sämre skärm. Det är alltså klart att applikationerna bör anpassas. När man sedan väl startar upp en app så är redan på gamla appar en del element anpassade. Textelement, till exempel i menyraden i botten är skarp, medan ikonerna är pixligt kantiga och oskarpa.

Med andra ord så är anpassningen som viktigast, upplever jag, i spel, som ju nästan uteslutande består av bilder. De ser nu pixliga och oskarpa ut, så innan speltillverkaren uppgraderat så ser det betydligt sämre ut än på gamla Iphone.

När jag surfar eller läser text i ett mejl så tänker jag inte särskilt på den högupplösta skärmen. Man märker upplösningen tydligast om man zoomar in extremt på ett par bokstäver, men hur ofta gör man det? Det visar dock skärpan och förmodligen gör den det lite mer vilsamt att läsa längre texter, men det måste man prova telefonen en lite längre tid för att kunna dra några slutsatser om.

Bra bild i videosamtalen

När jag testat Facetime nu så gjorde jag det genom att ringa en Iphone4 (ja det fungerar ju endast via wlan och mellan två Iphone 4) som befann sig på andra sidan av bordet. Det blir alltså inte riktigt samma upplevelse som at ringa någon på en annan plats och ljudet var svårt att höra något alls av i den bullriga miljön.

Som Apple sagt så var det dock inga svårigheter alls att koppla upp samtalet. När jag ringt så visas Facetime-knappen på skärmen och när jag tryckt där och motparten accepterat så kopplas samtalet upp via wlanet vi nu båda är anslutna till.

Bilden är otroligt mycket bättre än de videosamtal via 3G som vi känner sedan tidigare, men så är också förutsättningarna rätt ordentligt annorlunda. Man kan alltså bara ringa mellan två Iphone 4 och bara när båda telefonerna har wlan-uppkoppling. Det har telefonerna vi testar i Apples butik.

Man ringer först ett helt vanlig mobilsamtal, via mobilnätet till den man vill ringa. När telefonerna känner att ett Facetime-samtal är möjligt trycker jag på ikonen för det på skärmen och mottagaren får alltså acceptera. Bäst fungerar det, märker jag snabbt, om båda håller telefonen i stående läge. Då fyller bilden hela skärmen, med undantag bara för den lilla bilden där du själv syns. Om en av deltagarna i samtalet lägger telefonen i liggande läge istället så fylls stora delar av skärmen av tomt svart bara, eftersom bildformaten då inte matchar. Eftersom det snabbt blir uppenbart för båda som pratar kan man ju justera det genom att vända telefonen till samma läge.

Imorgon kan du läsa om när vi provar kameran i Iphone 4. Både stillbild och video.

Det här första intrycket har vi gjort genom att testa telefonen på plats i Apples butik under en dryg timme, men med självklara begränsningar som att telefonen sitter fast i en wire, att vi inte synkat den med dator och så vidare. Det här är alltså inte att betrakta som ett test av telefonen, utan enbart ett första intryck.