Säkerhetsuppdatering under januari

Android får skydd mot nyligen avslöjade sårbarheter i processorer

De två processorsårbarheterna Spectre och Meltdown har slagit ned som något av en säkerhetsbomb, detta då de innebär att miljontals enheter löper risk att falla offer för datastöld. Google står dock redo att rulla ut en säkerhetsuppdatering som ska skydda användarna mot förövare som vill utnyttja Spectre.

Publicerad Uppdaterad

Häromdagen uppmärksammades att en sårbarhet upptäckts hos primärt Intel-processorer, som gör det möjligt för en förövare att stjäla data från dem. Miljontals datorer och servrar som tillverkats under de senaste 20 åren skulle därmed rent teoretiskt kunna befinna sig i riskzonen för att bli exploaterade. Nu har fler detaljer framkommit, bland annat att det handlar om två sårbarheter som fått namnen Spectre och Meltdown. Den senare påverkar i huvudsak enheter med Intel-processorer, medan Spectre också påverkar AMD- och ARM-processorer. Således berörs i princip alla av upptäckten, även mobilanvändare. Det är dock förhållandevis svårt att exploatera sårbarheten. Och nu meddelar Google att man står redo att rulla ut en säkerhetsuppdatering för Android som ska skydda operativsystemet. 

Viktigt att uppdatera

Meltdown och Spectre innebär inte nödvändigtvis att alla enheter i hela världen nu ligger vidöppna för hackerattacker. Såväl processortillverkare som de som tillhandahåller tjänster som riskerar att drabbas har haft flera månader på sig att skydda sig mot exploatering av sårbarheterna. Att vi hör om saken först nu beror på att detaljer läckt ut på förhand, trots att de säkerhetsexperter och stora techbolag som känt till saken normalt sett inte går ut med information om sårbarheter förrän dessa är åtgärdade. Men även om sårbarheterna är svåra att exploatera så är det förstås mycket viktigt att ladda ned den kommande säkerhetsuppdateringen för Android. 

Källa