Med versionsnummer 6.0

Android "M" står för "Marshmallow"

Traditionen fortsätter - den senaste versionen av sökjättens mobila plattform är döpt efter en sötsak.

Publicerad Uppdaterad

Redan från start har Google haft en förkärlek till att namnge nya Androidversioner efter godis eller populära bakelser. Genom åren har vi bland annat sett "Cupcake" (version 1.5), "Jelly Bean" (4.1 - 4.3) och "KitKat" (4.4 - 4.4.3).

I slutet av juni visade Google upp nästa version av Android på utvecklarmässan I/O. Precis som i fjol gick man varken ut med projektnamn eller versionsnummer när man presenterade sin nya skapelse. Istället kallades versionen kort och gott för Android "M".

Sedan dess har mången Androidentusiaster funderat och spekulerat i vad "M" egentligen står för.

Nu vet vi svaret på den frågan.

Google har nämligen även en annan tradition som består i att man ställer ut statyer som representerar varje ny Androidversion utanför sitt högkvarter i Mountain View . I och med att teknikföretaget precis har avtäckt en ny staty på platsen står det klart att "M" representerar första bokstaven i "Marshmallow". I samma veva har bolaget också gått ut med att 6.0 blir det officiella versionsnumret.

Android "Marshmallow" förväntas släppas någon gång under årets tredje kvartal, förmodligen i september. Men för de som vill testköra nya Android redan nu finns en developer preview-version att installera på Nexus-enheter.

Bland nyheterna i "Marshmallow" märks bland annat utökade möjligheter till att anpassa apparnas behörigheter, stöd för att låsa upp enheten via fingeravtrycksinläsning samt betallösningen Android Pay, som baseras på NFC-teknik.

Vad ser ni fram emot med i och med nästa Android? Lämna gärna en kommentar!