Traditionella uppdateringar nästan historia

Android uppges gå över till sömlösa uppdateringar

Samsung - en av få som inte använder sömlösa uppdateringar.

Google uppges planera att ta bort stödet för traditionella uppdateringar, men nästan ingen drabbas med ett stort undantag.

Det är androidprofilen Mishaal Rahman som går ut med att Google planerar att avveckla stödet för alla former av systemuppdateringar bortsett från sömlösa uppdateringar, även kallade A/B-uppdateringar. Enkelt uttryckt handlar sömlösa uppdateringar om att kunna installera systemuppdateringar i bakgrunden medan du använder enheten vilket ger kortare avbrott, möjligheten att gå tillbaka till tidigare versioner om något skulle gå fel. 

Enligt Rahman så förbereder sig nu Google för att ta bort stödet för alla andra metoder för systemuppdateringar än dessa sömlösa uppdateringar och därmed göra den tekniken till den enda officiellt stödda OTA-uppdateringsmekanismen. 

Det kommer dock inte att bli ett oomkullrunkeligt krav, det kommer fortfarande att finnas möjlighet för tillverkare att använda egna tekniker för systemuppdateringar, även att dessa inte kommer att ha officiellt stöd från Google. 

Om Google genomför förändringen kommer det inte att innebära speciellt stora förändringar då näst intill alla mobiltillverkare redan har gått över till att använda sömlösa uppdateringar. Det finns dock ett betydande undantag - Samsung har aldrig använt tekniken för sömlösa uppdateringar, inte ens i sina senaste flaggskeppsmodeller i Galaxy S24-serien.