Android 9.0 Pie

Androiduppdateringar till Nokia, Sony och Huawei

Efter julhelgen har det rasslat till med systemuppdateringar till Android 9.0 Pie från flera tillverkare.

Publicerad Uppdaterad

Android 9.0 Pie släpptes den 6 augusti 2018. Efter att Google gjort flera anpassningar för att snabba upp systemuppdateringar väntade vi oss ett lite högre uppdateringstempo än för Android 8.0 Oreo. Till en början såg det också ut som tillverkarna var snabba på bollen, men flera uppdateringar drabbades av förseningar. Nu verkar det dock lossna igen.

HMD Global som tillverkar Nokiamobilerna har svurit att alla deras Nokiasmartphones de hunnit göra kommer att få Android 9.0 Pie. Det innebär att företaget har ett digert jobb att rulla ut uppdateringar. Senast ut är Nokia 8 och Nokia 8 Sirocco som fått Android 9.0 Pie i dagarna. Eftersom telefonerna är del i Android One-programmet får de också funktionen Digitalt Välmående för att hålla reda på och eventuellt begränsa skärmtiden, en funktion som ännu inte rullat ut till alla Androidmobiler.

Sony var först med att lansera en mobil med Android 9.0 Pie förinstallerat, och XZ2-modellerna uppdaterades i oktober. XZ1-modellerna började uppdateras internationellt därefter, men där tog det stopp. Enligt uppgift för att man stötte på buggar. I går fick dock vår Xperia XZ1 till slut uppdateringen till Android 9.0 Pie, och vi har även rapporter om att Xperia XZ1 Compact börjat få uppdateringen.

Värst drabbade av förseningar har dock Huawei varit. P20 Pro började uppdateras i oktober förra året men först nu, tre månader senare, har vi rapporter om att svenska användare börjat få uppdateringen. Vårt exemplar av Huawei P20 Pro har dock fortfarande inte fått uppdateringen.

Att både Huawei och Sony drabbats av större förseningar av sin uppdatering till Android 9.0 Pie talar för att systemversionen har ställt till med problem för tillverkarna, antingen för att den haft oväntade buggar som tillverkarna måste lösa, eller för att ändringar i systemet ställt till det med tillverkarspecifika funktioner på ett nytt och oväntat sätt.

Både Sony och HMD Global har gjort infografik som förklarar hur vägen till en ny Androidversion ser ut. Sonys har vi visat tidigare, du hittar den här. HMD:s grafik ser ungefär likadan ut, och du kan följa den här nedan, eller här i högre upplösning.

Källa