https://www.mobil.se/nyheter/app-f-r-tjuvsurfande-ett-sk-mt
339585
Nyheter
Smygsurfande inte möjligt

App för tjuvsurfande ett skämt

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/646727.JPG?itok=ckog1apP', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/646727.JPG?itok=xFI7czdj', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/646727.JPG', w: 320, h: 176, title: ' ' },]
[Uppdaterad] KTH-projektet där man skapat en Android-app med vars hjälp man kunde åka snålskjuts då människor i närheten kopplade upp sina mobiler har aldrig funnits - och inte appen heller.

Aprilskämt från Mobil.se:

Bristande kapacitet i näten har blivit ett allt större problem för operatörerna i takt med de senaste årens starka tillväxt för mobilt bredband och telefoner som uppmuntrar til mobilsurfande.

Det var utgångspunkten för projektet på KTH där kapacitetsproblemet skulle angripas från flera håll. En möjlig lösning bedömdes vara att ta sig an problemet på användarnivå och därför påbörjades arbetet med en applikation för att få telefoner att bättre utnyttja utrymme som finns i mobilnäten. Den färdiga applikationen skulle säljas till operatörer och nätleverantörer, men projektet lades oväntat ned slutet av februari och sedan dess har applikationen spridits på nätet.

- Enligt KTH är projektet nedlagt, jo de säger det. Men i praktiken sprids det här programmet snabbt bland nördar med android-telefoner, som använder det till att tjuvsurfa gratis i vårt nät. Nu funderar vi på att göra en beräkning på hur mycket tjuvsurfarna surfar och skicka räkningen till KTH, säger Eric Fälthorn på operatören Tre till Mobil.

Enligt källor till Mobil är det också mobiloperatörerna som gemensamt ligger bakom att KTH-projektet stoppades, genom hot om stämning och utnyttjande av kontakter inom det tekniska universitetets styrelse.

Android-applikationen kommunicerar med basstationerna i nätet och hämtar information om trafikbelastningen. Tanken var att den skulle kunna utnyttja de tomma tidsluckor som uppkommer i nätet när flera abonnenter kopplar upp sig mot samma basstation, vilket den också gör. Men eftersom den inte utvecklats färdigt saknas en funktion som hindrar att datatrafiken från användaren hanteras som om den genererades av datasessioner från andra mobilsurfare i närheten.

Det innebär att användaren slipper betala för den delen av sin datatrafik eftersom den visserligen registreras av operatörerna men utan att kunna kopplas till någon specifik abonnent. Hur stor del av trafiken som "försvinner" på det här sättet går inte att förutsäga. Den optimala förutsättningen är att det bara finns två telefoner samtidigt uppkopplade mot basstationen, ju fler samtidiga användare desto mindre luckor som kan utnyttjas och desto mindre datavolymer som operatörernas debiteringssystem inte kan identifiera.

För att kunna installera Android-applikationer utan att gå via Market måste du kryssa i "Tillåt okända källor" under "Inställningar/Applikationer"

I skrivande stund kan även själva installationsfilen (apk-filen) laddas ned här.