Halkvarnaren

App ger realtidsinfo om halt väglag

Med hjälp av ett antal installerade sensorer i bilar i trafiken ger Bilprovningen i appen Halkvarnaren realtidsinformation om halt väglag.

Publicerad Uppdaterad

Ishalka på vägarna är många bilförares stora skräck, och ofta ger vädret en indikation på att det är läge att köra försiktigt, men inte alltid, och halt väglag kan vara väldigt lokalt. Nu provar Bilprovningen tillsammans med Infocar och Addsecure en lösning som ger färsk information i realtid via appen Halkvarnaren.

Informationen levereras i dagsläget via tusen frivilliga Volvo V70-ägare, som tackat ja till att få en kommunikationsenhet utvecklad av Infocar kopplad till bilens OBD-anslutning. Informationen skickas sedan via en säker länk som Addsecure står för.

Enheten läser av signaler från befintliga sensorer i bilen och samlar på så sätt information om bland annat däckrotation, acceleration, utetemperatur och regnmängd. Genom att jämföra däckrotationen med motoreffekten och bilens förflyttning får programvaran i enheten fram en skattning av friktion mellan däcken och vägen. Den informationen skickas sedan ut i appen Halkvarnaren, som i dagsläget bara finns till Android. Där kan vem som helst sedan få en varning, i form av vibration eller en notifieringssignal, om att man kör in på hala vägar.

Volvoägarna har genom den uppkopplade enheten, förutom halkvarningar, även möjlighet att få information om batteristatus och eventuella felkoder via fjärrdiagnos. I framtiden hoppas man även kunna skapa information om vägkvalitet såsom gropar och fartgupp, samt lägga till eco-driving och andra molnbaserade tjänster.

– Bilprovningen månar sedan länge inte bara om säkra fordon utan även om säkra förare. Därför känns det både angeläget och spännande att vara delaktig i arbetet med denna viktiga och olycksförebyggande tjänst. Just nu erbjuds den till en begränsad kundgrupp, men förhoppningen är naturligtvis att fler ska kunna ta del av den på sikt, säger Hans Tyskhagen, Bilprovningens projektledare.

Källa