Biometrisk autentisering är framtiden

Apple betatestar Icloud-inloggning med Face ID

Den som kör den senaste betaversionen av IOS 13 kan nu testa att logga in på Icloud på webben med både Touch ID och Face ID.

Publicerad Uppdaterad

Att lösenordens dagar är räknade är nog de flesta av oss medvetna om. Det tar bara lite längre tid än väntat för biometrisk autentisering att ta över helt och hållet, men nu kommer i alla fall ännu ett tecken på att paradigmskiftet står för dörren. Detta då Apple nu har valt att börja testköra en lösning där man kan använda såväl Touch ID (fingeravtrycksläsaren) som Face ID (Apples system för ansiktsigenkänning) för att logga in till molntjänsten Icloud på webben, något som tidigare krävt Apple-ID och ett klassiskt gammalt lösenord. Det är i betaversionerna av kommande IOS 13, Mac OS Catalina samt Ipad OS 13 som man implementerat det hela. Besöker man beta.icloud.com med Safari på något av de nämnda operativsystemen möts man av en pop-up-ruta där man får möjligheten att logga in biometriskt och utan krav på tvåstegsverifiering. 

För bara några år sedan utsattes Icloud för ett större intrång, som fick stor uppmärksamhet då bland annat mängder av kändisars privata bilder läckte ut. En övergång till de betydligt säkrare biometriska inloggninsmetoderna helt och hållet vore sannolikt därför önskvärt för Apple, som säkerligen även ser det hela som en del i arbetet med sin inloggningstjänst ”Sign in with Apple”. 

Källa