Nya hårda regler

Apple förbjuder appar som utvinner kryptovaluta på IOS-enheter

Appar som används för att utvinna kryptovaluta med hjälp av Iphone- eller Ipad-enheter är inte längre välkomna i Apples appbutik för IOS. Förbudet tycks ha tillkommit bland annat till följd av att krypto-utvinning slukar för mycket batteri på enheterna.

Publicerad Uppdaterad

Det är i de nya regler och riktlinjer för appar på App Store som nu publicerats som Apple slår fast att man under inga omständigheter får låta appar utvinna kryptovaluta med hjälp av hårdvaran de körs på. ”Appar och de annonser från tredje part som visas i dem får inte köra processer för utvinning av kryptovaluta” står det att läsa. Därmed blir förbudet mer omfattande än tidigare, då det bara funnits krav på att utvecklarna anpassar sig efter lokal lagstiftning på området. Apple lämnar dock en dörr öppen för utvinning av kryptovaluta i appar, så länge all bearbetning sker på annat håll än i enheten, något som indikerar att det primärt är batteriresurserna som tas i anspråk som oroar Apple.

Många bedrägerier

Det förekommer för närvarande också många bedrägerier i kryptovalutornas värld, något som gjort företeelsen med krypto-utvinning till ett känsligt ämne bland många techbolag. På senare tid har flera techjättar därför tagit i med hårdhandskarna mot konceptet. Både Google och Facebook har till exempel förbjudit annonser för kryptovalutor på sina plattformar. Apples nya riktlinjer omfattar också appar som användarna laddat ned just med tanken att utvinna kryptovaluta, och som alltså inte gör det i bakgrunden. Å andra sidan lär de som använder IOS-enheter för ändamålet vara lätträknade, då varken Iphone eller Ipad erbjuder den typ av kraft som krävs för optimal effektivitet på området. 

Källa