Annons

Stark kritik från utvecklarhåll

Apple har plockat bort flera skärmtidsappar från tredjepartsutvecklare

Apple har slagit ned på 11 av de 17 mest populära tredjepartsapparna för skärmtidskontroll som finns i App Store, och vissa har plockats bort från App Store utan någon förklaring.

Publicerad Uppdaterad

Apple lanserade sin egen funktion för skärmtidskontroll med IOS 12, och sedan dess tycks man ha motarbetat tredjepartslösningar av samma slag tämligen intensivt. Apple har nämligen begränsat eller till och med raderat flera av de tredjepartsappar för skärmtidskontroll som finns eller funnits i App Store. Flera utvecklare vittnar om att deras appar raderats från App Store utan vare sig förvarning eller förklaring. I vissa fall har Apple hävdat att apparnas föräldrakontroll har stridit mot villkoren för App Store, då de givit mer detaljerad kontroll än Apples egna funktion. 11 av de 17 mest nedladdade skärmtidsapparna har blivit föremål för åtgärder från Apples sida. 

Applechefen Phil Schiller har hävdat att anledning till raderingarna av appar har varit att de använt sig av en teknologi kallad Mobile Device Management (MDM), som ofta används av företag som vill kontrollera en större mobilflotta. Schiller menar att man plockat bort dessa appar då de dels utgör en säkerhetsrisk, dels inkräktar på användarintegriteten. Enligt Schiller handlar det bland annat om att MDM ger administratörerna tillgång till alldeles för mycket data, inte minst användarnas geografiska position, epostkonton, kamerabehörigheter och webbhistorik. Schiller hävdar också att MDM är en potentiell måltavla för hackare. Apple har utvecklat sin ståndpunkt i en artikel de publicerat på sin egen sajt och säger där bland annat att alla berörda apputvecklare varnats med trettio dagars varsel och att "ingen utöver du själv ska ha obegränsad möjlighet att styra över ditt barns mobil".  

De två utvecklarna Kidslox och Qustodio har lämnat in ett officiellt klagomål mot Apple till EU:s konkurrensmyndighet.

Källa