En app-butik kan bli två

Apple kan komma att dela upp App Store i EU

Som svar på EU:s regler om att tillåta utomstående appar kan det App Store delas i två.

Publicerad Uppdaterad

I och med att EU antog antitrustlagstiftning Digital Markets Act (DMA) förra året tvingas Apple tillåta användare att installera appar från tredje part utanför App Store, något som kallas för sideloading. Deadline för att genomföra detta är 7 mars 2024. 

Apple har inte informerat om vad man tänker göra för att följa lagstiftningen, men nu rapporterar publikationen Bloomberg att företaget inom en väldigt snar framtid kommer rulla ut en uppdatering som möjliggör sideloading för Iphone- och Ipad-användare. Lösningen ska enligt uppgift vara att Apple lanserar två stycken olika versioner av App Store - en version för EU-länder och en annan för resten av världen. 

 DMA kräver att Apple tillåter utvecklare att distribuera sina Ios-appar utanför App Store, samt att tredjepartsappar komska tillåtas använda betalningsplattformar från tredje part för köp i appar. Enligt uppgift ska Apple i hemlighet ha arbetat för att följa DMA sedan förra året, och de första spåren dök upp i Ios 16.2 där det introducerades ett nytt internt system som gör det möjligt för Apple att begränsa systemfunktioner baserat på användarens plats. Detta system kan användas för att säkerställa att endast användare i EU kan ladda ner appar på sina enheter.

Det här systemet skulle också göra det möjligt att aktivera samma positionsbaserade funktion även på andra platser, då bland annat Japan arbetar med att införa samma typ av regelverk som EU redan har gjort.