Tre år räckte inte

Apple lyckades aldrig ta Apple Watch till Android

I en replik på amerikanska justitiedepartementets stämning avslöjar Apple att de i tre år försökte få Apple Watch att fungera med Android.

Förra veckan lämnade amerikanska justitiedepartementet in en stämning mot Apple där man hävdar att företaget har utnyttjat sin ställning på marknaden för att skapa ett monopol till nackdel för konsumenter, artister, företag och handlare. 

I sin stämningsansökan använder justitiedepartementet Apple Watch som ett bevis för att motivera sitt påstående att Apple är ett monopol. Bland annat skriver man att “Apples smarta klocka - Apple Watch - är endast kompatibel med iPhone. Så om Apple kan styra en användare mot att köpa en Apple Watch blir det dyrare för den användaren att köpa en annan typ av smartphone eftersom det kräver att användaren överger sin dyra Apple Watch och köper en ny, Android-kompatibel smartwatch.” 

Som svar på det påståendet bekräftade Apple, för första gången, att tidigare försökte skapa Android-stöd för Apple Watch. Efter tre års arbete kom man fram till att en Apple Watch med Android-stöd inte var genomförbar på grund av tekniska begränsningar, så man skrotade idén. 

Redan i höstas kom det fram information om att Apple arbetat med att göra Apple Watch kompatibel med Android men övergav det projektet. Då var informationen däremot inte att det inte gick att genomföra, utan att Apple avbröt arbetet för att en Android-kompatibel Apple Watch skulle påverka Apple Watchs exklusiva framtoning på ett negativt sätt.