Girighet bakom speldebacle

Apple och Google kastar ut Fortnite ur sina appbutiker

Apple tillsammans med Google har hamnat på kollisionskurs med Epic Games.

Publicerad Uppdaterad

Epic Games spel Fortnite är ett omåttligt populärt spel både på spelkonsoler, datorer och mobiler. Själva spelet är gratis men genererar oerhörda summor tack vare försäljning i spelet i form av nya dräkter, utseenden och andra digital prylar.

Epic Games var i likhet med många andra kritiskt till att Google och Apple plockade åt sig runt 30 procent av dessa enorma intäkter av digitala prylar eftersom det såldes och distribuerades via deras app-butiker. Därför introducerade företaget en egen försäljningsplattform som inte passerade Google eller Apple, dessutom med bättre priser än via app-butikerna. Detta ansåg Apple och Google stred mot reglerna för att få använda deras lösningar, vilket fick bägge företagen att radera spelet från sina butiker.

Det kan inte ha kommit som någon överraskning då Epic Games efter några timmar replikerade med att stämma Apple och Google för konkurrensbrott.

Gratisspelet Fortnite har ungefär 350 miljoner registrerade användare, och genererade under 2018 och 2019 intäkter på omkring 40 miljarder kronor.