Obekräftade uppgifter

Apple påstås slopa Intel-modem i framtida Iphone-modeller

Chippjätten Intel kan vara på väg att förlora en riktigt lukrativ affärsuppgörelse. Enligt källor med insyn i saken ska nämligen Apple ha meddelat Intel att man inte har för avsikt att använda Intels modem i de Iphone-enheter som släpps 2020.

Publicerad Uppdaterad

För bara några dagar sedan kom uppgifter om att Apple skulle överväga att inleda ett samarbete kring mobilchipp för Iphone med taiwanesiska Mediatek. Det hela antogs handla om att Apple ville sprida ut uppdraget på fler leverantörer, i stället för att som i dag förlita sig på Intel när det gäller modemchipp. Något beslut ska inte ha tagits i frågan om Mediatek ännu, men däremot ska Apple ha meddelat Intel att man inte är intresserade av att använda deras chipp i de Iphone-modeller med 5G som ska lanseras 2020. 

Stort avbräck för Intel

Om uppgifterna stämmer så  innebär det onekligen ett hårt slag mot Intel. Utvecklingsarbetet med ett nytt modem kallat ”Sunny Peak” påstås ha avbrutits och man ska redan har börjat viga resurser åt andra projekt. Men allt hopp ska inte vara ute för Intel, som nu sägs ha ambitionen att försöka återvinna Apples förtroende och åter kunna bli modemleverantör från 2022. Huruvida uppgifterna är korrekta lär bara tiden kunna utvisa, liksom vilka framtidsplaner Apple har på området. Det är inte omöjligt att Apple vill utveckla sina egna modemchipp i framtiden, något som skulle ge företaget mer kontroll över både komponenter och kostnader. 

Källa