PWA blir kvar i Ios 17.4

Apple pudlar om webbappar

Efter kritik och väckt intresse från EU väljer Apple att behålla webappar i Ios 17.4.

I och med att Apple tvingas öppna upp Ios för användare inom EU har Apple både valt att göra och tvingats göra en rad ändringar för operativsystemet. En av dessa är att öppna upp för andra webbläsarmotorer än Apples egna, vilket fick Apple att besluta att upphöra med stöder för webbappar (PWA) där hemsidor kan fungera som en form av appar. Apple angav säkerhetsrisker som orsaken till det bortplockade stödet. 

Detta ledde till skarp kritik från både utvecklare och organisationer som Open Web Advocacy, samt att EU krävde ut mer information från Apple för att undersöka om beslutet att upphöra med PWA-stöd stred mot EU:s Digital Markets Act’s (DMA). 

Nu meddelar Apple att man backar när det handlar om PWA-stödet, och att stödet för webbappar kommer att finnas kvar i Ios 17.4. i ett dokument på hemsidan skriver man att "Vi har fått önskemål om att fortsätta erbjuda stöd för Home Screen-webbappar i iOS, därför kommer vi att fortsätta erbjuda den befintliga funktionen för Home Screen-webbappar i EU." "Detta stöd innebär att hemskärmens webbappar fortsätter att byggas direkt på WebKit och dess säkerhetsarkitektur, och anpassas till säkerhets- och integritetsmodellen för inbyggda appar på iOS."