https://www.mobil.se/nyheter/apple-sags-vara-pa-vag-att-latta-pa-reglerna-for-tredjepartsappar
568303
Nyheter
Apple ändrar på principer

Apple sägs vara på väg att lätta på reglerna för tredjepartsappar

HIttills har Apple varit strikta vad gäller att låta tredjepartsappar vara defaultinställningar på sina enheter. Men det sägs att Apple är på väg att lätta på de reglerna.

Apple har alltid låtit tredjepartstillverkare ha sina appar i App store sedan den dök upp 2008, men företaget har varit väldigt restriktiva med att låta andra appar än de inhemska vara möjliga som default i Iphone och Ipad. Men enligt Bloomberg sägs Apple överväga att tillåta användaren ställa in andra appar än Safari och Mail som default webläsare respektive mailprogram. Apples tidigare strategi har inte alltid setts med blida ögon från diverse affärsjuridiska experter då Apple anses ge orättvisa fördelar till sina egna appar. 

Bloomberg menar också att Apple övervger att låta användare använda andra musikströmningstjänster direkt i deras smarta högtalare Homepod. I nuläget går det bara att strömma musik direkt till högtalaren via Apples egna tjänst Apple Music. Vill användaren lyssna via Spotify eller Youtube Music har de varit tvugna att göra det via sin mobiltelefon vilket är onödigt krångligt. Att tillåta Homepod att spela direkt från andra tjänster kommer sannolikt att öka dess attraktionskraft då det anses vara begränsande att bara kunna använda en strömningstjänst.